I forbindelse med finanslovens forslag om at reducere antallet af offentlig ansatte, planlægges der en sanering af Arbejdstilsynets vejledninger – det giver stor uenighed mellem fagbevægelsen og erhvervsorganisation.
Der skal skæres i Arbejdstilsynets bevillingerne – det er resultatet af den nye finanslov, der så dagens lys i sidste uge.
Det vil samtidig betyde, at der lægges op til en sanering af Arbejdstilsynets mange vejledninger, og det bliver taget godt imod hos direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen, der mener, at det i dag er en næsten uoverskuelig opgave for en mindre virksomhed at følge med i samtlige love, regler og vejledninger på arbejdsmiljøområdet.
“Et opslag hos arbejdstilsynet viser, at der i dag – ud over love og bekendtgørelser – findes der 175 vejledninger. En arbejdsgiver skal jo følge med i samtlige ændringer og justeringer og det er noget af en administrativ opgave,” siger han.
Uoverskuelig mundfuld
Hos HK Danmark ser man dog knap så lyst på sagen, og her mener forbundsformand, Anja C. Jensen, at det er et helt galt sted at spare penge.
“I en tid, hvor stress koster samfundet 55. mia. årligt, og vi alle ønsker os, at flere er med og forbliver længere i arbejdsfællesskabet, er det vanvittigt at spare penge på netop arbejdsmiljøindsatsen. Den har direkte betydning for både arbejdsudbud og hvilken politisk dialog, vi kan have om pensionsalder og værdig tilbagetrækning,” siger hun.
Også hos Fagbevægelsens Hovedorganisation er man bekymrede for den nye finanslov, og hvad den kommer til at betyde for arbejdsmiljøet på de danske virksomheder. Formand Morten Skov Christiansen mener, at finansloven er blottet for initiativer, der prioriterer arbejdsmiljø.
“Pensionsalderen er til forhandling, og vi skal kunne holde længere på arbejdsmarkedet. Derfor er det meget kortsigtet at skære i arbejdsmiljøindsatsen i en tid, hvor lønmodtagerne døjer med stress og er fysisk nedslidte. Vi har brug for en stærkere indsats for arbejdsmiljøet – ikke færre ressourcer,” siger han.
Men der er brug for at opgør med de voksende mængder af vejledninger, mener man hos Dansk Håndværk.
“Selv erfarne virksomhedsledere har svært ved at overskue, hvilke vejledninger, der har betydning for deres fagområde. Og det må være en helt uoverskuelig mundfuld for en nystartet iværksætter. Så en sanering og forenkling af informationerne er et godt initiativ,” siger Morten Frihagen.