Mens cyberangreb stiger markant på globalt plan, og AI driver nye trusler frem, er udviklingen i Danmark en smule mere afdæmpet sammenlignet med vores skandinaviske naboer. Men den i Danmark kan vi ikke læne os tilbage, for 2025 vil også kræve et skærpet cyberforsvar.
Antallet af cyberangreb stiger markant på globalt plan. Ifølge Check Point Software Technologies’ Cyber Security Report 2025 var der en stigning på hele 44 procent i 2024, baseret på data fra 180 lande.
Dog viser rapporten også, at Danmark blev mindre hårdt ramt en det globale gennemsnit, da antallet af angreb her til lands steg med mere beskedne 13 procent, mens tallene i Norge og Sverige lå på hhv. 102 og 85 procent.
“Selvom vi i Danmark ikke ser den samme stigning i antallet af cyberangreb som vores skandinaviske naboer, betyder det ikke, at vi kan læne os tilbage. Cyberkriminelle udvikler konstant deres færdigheder, og AI har gjort det lettere for dem at udvikle overbevisende phishingangreb, deepfake-svindel og avanceret ransomware,” siger Balder Borup, der er Security Engineering Team Leader hos Check Point Software Technologies.
Rapporten viser også, at AI er blevet et vigtigere redskab for cyberkriminelle, der bruger teknologien til at tilpasse phishingangreb, skabe hyperrealistiske deepfake-videoer og udvikle malware, som kan omgå traditionelle sikkerhedssystemer.
En anden stor trussel er infostealers – en type malware, der målrettet stjæler adgangskoder og følsomme oplysninger. Ifølge rapporten steg brugen af infostealers med 58 procent i 2024, og Formbook, en af de mest udbredte infostealers, er nu blandt de mest anvendte malwaretyper på globalt plan.
“Det stiller nye krav til virksomhedernes forsvar, og derfor er det vigtigere end nogensinde at have en stærk og opdateret sikkerhedsstrategi,” siger Balder Borup.
Derudover peger rapporten på tre andre væsentlige trusler
- Ransomware-angreb bliver mere målrettede og rammer i stigende grad virksomheder med store økonomiske værdier. Angrebene tilpasses virksomhedernes svagheder, som kan være manglende sikkerhedsopdateringer, svage adgangskoder eller utilstrækkelig overvågning.
- IoT-enheder og udstyr til fjernarbejde er også i stigende grad i farezonen. Disse enheder har ofte lavere sikkerhedsniveauer og kan fungere som nemme adgangspunkter for cyberkriminelle til virksomhedens netværk.
- Cloud-sikkerhed er også under pres, da mange virksomheder stadig har utilstrækkelige sikkerhedskonfigurationer i deres cloud-miljøer.