Danmarks Statistik har med en ny analyse kastet mere lys over iværsætteriets Danmark, og tallene viser tydeligt, at der er store forskelle på mænd og kvinders valg, når der startes virksomhed.
Hvert år startes tusindvis af virksomheder i Danmark, hvoraf omkring 42 procent i gennemsnit stadig eksisterer fem år senere.
Samtidig viser analysen tydeligt, at mænd starter flere virksomheder end kvinder. I 2022 var der således 11.000 mandlige iværksættere sammenlignet med 3.800 kvindelige. Der er også markante forskelle i de brancher, mænd og kvinder vælger at engagere sig i.
Kvinderne startede typisk virksomheder inden for videnservice, såsom virksomhedskonsulenter, arkitekter og reklamebureauer, samt i sundheds- og socialvæsenet, eksempelvis som fysio- og ergoterapeuter. Mænd oprettede derimod primært virksomheder inden for bygge og anlæg, videnservice samt ejendomshandel og udlejning.
Uanset hvem der starter virksomheden, spiller uddannelse en afgørende rolle for, hvor stor chancen er for, at virksomheden overlever efter fem år.
“Virksomheder startet af iværksættere med en erhvervsfaglig uddannelse havde en overlevelsesrate på 49 procent. Det er højere end både virksomheder startet af ufaglærte iværksættere og af iværksættere med videregående uddannelser,” siger Asbjørn Hviid Mikkelsen, fuldmægtig i Danmarks Statistik.
Freja Brandhøj, chef for iværksætteri i Dansk Erhverv, bemærker også det store spænd i uddannelsesniveauet blandt iværksætterne. Her er det især dem med enten korte eller lange uddannelser, der står bag flest nye virksomheder.
“Vi har markant flere iværksættere med en lang videregående uddannelse, hvilket kunne tyde på, at vi får skabt innovation og udvikling af morgendagens løsninger på klimaudfordringer, teknologi og meget andet. Tallene viser også, at man med en kort uddannelse kan skabe en succesfuld virksomhed, så uddannelsessnopperiet kan godt tage en pause, når det kommer til at skabe succesfulde iværksættere.” skriver hun på LinkedIn.