Lolland-Falster er et sted, hvor der for alvor er kommet gang i hjulene, og det kan mærkes i alle afkroge af sydhavsøerne, skriver Mikkel Wesselhoff, adm. direktør i Business Lolland-Falster.
Det er med en god fornemmelse i maven, at Business Lolland-Falster går sommeren i møde. Her seks måneder inde i 2024, kan vi se den ene milepæl efter den anden manifestere sig på øerne. Samtidig mærker vi en enorm interesse, vilje og innovationskraft for at få både små og store ting til at lykkes.
De sidste 4-5 år har vi brugt vi sætningen, at vinden var vendt på Lolland-Falster. For at signalere til omverden, at vi stille og roligt var på vej fremad. Min oplevelse er, at udtrykket efterhånden ikke længere er helt dækkende.
Vinden er ikke bare vendt, men medvinden tager til i styrke nærmest på daglig basis. Vi får hele tiden nye kontakter både nationalt og internationalt. Mange af dem munder ud i positive forandringer og aftaler.
En af de seneste milepæle var da Hans Majestæt Kong Frederik deltog i indvielsen af det første tunnelelement i Rødbyhavn. Drømmen om en fast forbindelse til Europa har været på tegnebordet siden 1991. Da det første kæmpestore element nu blev lagt, blev det meget mere håndgribeligt. Vi forbereder os alle sammen på den nye virkelighed, hvor vi kan på ti minutter i bil og syv minutter i tog komme til Tyskland. Og, ikke mindst, Europa kan komme til os.
Kæmpe marked åbner sig
Det er et kæmpe marked, der åbner sig for os, og store muligheder for at skabe nye forbindelser mellem mennesker. Mange af jer, vores medlemsvirksomheder, arbejder allerede ufortrødent med blikket rettet mod 2029. I Business Lolland-Falster har vi senest styrket vores udviklingsafdeling med henblik på at skabe nye investeringsnetværk i Tyskland. Det kommer I naturligvis til at høre mere om.
De konkrete afledte projekter, som vi kan forholde til nu og her, er fx den nye visionsplan for tunnelproduktionsområdet og tunnelhavnen, når tunnelbyggeriet er slut. Den handler bl.a. om skibsværft, produktion af havvindmøller og anlægs-infrastruktur. Der kan skabes et nyt erhvervsområde på 800 hektar, og vi har det område i Danmark, hvor der er mest plads til at skabe ny industri med 10.000 arbejdspladser.
Andre projekter, som har taget forskud på perspektiverne med tunnelen i 2029, er fx arealerne langs motorvejen mod Rødbyhavn. De bliver – og er allerede – kæmpe investeringsobjekter med stor interesse for at etablere sig for både danske og internationale virksomheder.
Erhvervsparkerne i begge kommuner er udsolgte og udvidelser er planlagt. Vi ser nye virksomheder komme til, f.eks CarbonCuts A/S, der har fået licens til en forundersøgelse om etablering af CO2-lagring ved Rødbyhavn. Igen et spændende initiativ, som åbner for andre nye erhvervsmuligheder gennem sektorkobling.
Satsning på VE virker
Satsningen på etablering af produktion af strøm fra sol og vind har også virket. Lolland-Falster er selvforsynende med grøn strøm, endda med et stort overskud. Det tiltrækker også nye virksomheder. Vestas i Nakskov står foran en stor udvidelse med 300 nye ansatte og etableringen af en grøn industrisymbiose mellem eksisterende og nye virksomheder i Nakskov er stærkt på vej. Der bygges nye hoteller og turismen er i vækst med nye rekordtal nærmest måned for måned.
Et mindre, men lige så vigtigt element i udviklingen af Lolland-Falster, er alt det, der foregår i det små. Det kan ikke umiddelbart måles, men jeg er nok ikke den eneste, der kan mærke, at den gode stemning betyder, at der også er mod og lyst til at starte helt små virksomheder og initiativer.
Vi oplever iværksætteri med kunst, kultur, fødevareproduktion og vi har for nylig fået en lille yogavirksomhed som medlem. Små vigtige brikker i det samlede puslespil, som gør øerne til et dejligt sted at være, virke, arbejde og bo.
Meget af dette lykkes fordi vi har så stærke fællesskaber, og fordi vi arbejder for alle på Lolland-Falster kan se sig selv i de nye tider. Samarbejdet mellem Guldborgsund og Lolland kommuner, samarbejdet mellem kommunerne og erhvervslivet og samarbejdet mellem lokale virksomheder. Det hele bundet sammen af vores fælles netværk, og det fik vi et godt eksempel på ved de to dialogmøder i juni måned, hvor erhvervsfolk og politikere i vores to kommuner mødtes.
For som en af deltagerne sagde: ”Det syder og bobler på Lolland-Falster, fordi vi arbejder sammen for landsdelen.”.
Mikkel Wesselhoff er adm. direktør i Business Lolland-Falster.