Der er i dag stor mangel på IT-medarbejdere, og det får danske virksomheder til at søge efter nye kandidater stort set nok-stop. Internationale virksomheder har også et godt øje til danske IT-kompetencer, og tilbyder jobs, der kan leveres hjemmefra.
I rigtig mange danske it-afdelinger står der minimum én stol ledig, da manglen på specialister i dag er så udbredt, at stadigt flere virksomheder ikke kan skaffe fuld bemanding.
Ifølge IT-Branchen, mangler der i Danmark i dag omkring 160.000 it-specialister, og brancheforeningen anslår, at dette tal vil vokse til omkring 200.000 i 2030.
I en ny rapport fra Deel, en international HR- , lønnings- og rekrutteringsplatform, er danske it-specialister derudover attraktive langt ud over vores egne grænser. Især amerikanske virksomheder er glade for at tilkoble dansk virtuel arbejdskraft, men det gælder også den anden vej rundt: danske virksomheder hyrer også med glæde amerikanere til at hjælpe per distancearbejde.
”Vi ser flere og flere danske virksomheder, der bruger vores platform til at udvide deres forretning til nye lande som fx USA. Det er fortsat et interessant marked for danske virksomheder – lige som England er det,” siger Nicloai Dam Hansen, der er chef ved Deel Danmark.
Han fortæller videre, at det er blevet markant nemmere at gå ind i et nyt marked via ”remote workers” og med mindre risiko økonomisk end, hvis man skal åbne et helt kontor med alt der følger med.
“Det kan vi se har givet flere mod på at tage chancen i USA,” siger han.
Rapporten fra Deel viser dog også, at der er grund til optimisme for det danske og andre europæiske virksomheder, der i dag kæmper for at finde nye kandidater til den ledige plads i it-afdelingen.
EMEA-regionen (Europa, Mellemøsten og Afrika) oplevede de største lønstigninger i 2023 med jobs inden for undervisning som højdespringeren med 24 procent, efterfulgt af salg med 8 procent og software-ingeniører med 4 procent. I Nordamerika og Canada faldt lønningerne dog i gennemsnit med 7 procent.
”EMEA var den hurtigst voksende ansættelsesregion sammen med APAC (Asien og Oceanien) i 2023. Det afspejler, at der er fart på i regionen, som lå på en tredjeplads i 2022. I forhold til de lande, som flest søger visum til, ligger Holland og Frankrig på hhv. anden- og tredjepladsen af europæiske lande, mens Spanien ligger på en sjetteplads efterfulgt af Tyskland,” siger Nicolai Dam Hansen.