Siden 2012 er hver femte detailforretning i Danmark forsvundet, viser en analyse fra SMVdanmark. Erhvervsorganisationen opfordrer både virksomheder og forbrugere til at tage denne udvikling alvorligt.
Køber du også det meste over nettet, når du eks. skal have nyt tøj, handle vin eller andet godt til privaten?
I så fald er du nok, som folk er flest, og deri ligger desværre også en del af kimen til, at forretninger og butikker har svære vilkår rundt omkring i landet. Faktisk så svære vilkår, at 3.752 forretninger fra 2012 til 2022 er ophørt med at eksistere.
Det er især inden for tøj og elektronik, at detailhandlen har været hårdt ramt af udviklingen. Ifølge seniorøkonom Thomas Gress fra SMVdanmark skyldes tilbagegangen primært ændrede forbrugsmønstre og den stigende internethandel.
“Små forretninger og virksomheder har historisk set svære vilkår, og udviklingen skyldes i høj grad ændrede forbrugsmønstre. Internethandlen udgør nu en væsentlig del af danskernes indkøb, hvilket udfordrer de fysiske forretninger og det lokale byliv,” siger han.
Kommunerne København, Aarhus og Aalborg har haft den største tilbagegang målt på antal forretninger, mens Ishøj, Billund og Rebild er blandt de hårdest ramte målt pr. 1.000 indbyggere. Men det kun er i Hvidovre, Stevns, Ikast-Brande, Albertslund og Lejre, at man har oplevet en vækst i antallet af forretninger.
Fysiske forretninger har svært ved at konkurrere på pris og bekvemmelighed mod internethandlen. Ifølge Thomas Gress bør de i stedet fokusere på at tilbyde kunderne en unik oplevelse, som ikke kan opnås online.
“Fysiske forretningers styrke ligger i den fysiske oplevelse. At kunne smage, dufte og røre ved varerne samt tage dem med hjem med det samme – det er noget, nettet ikke kan matche, og det er her, detailhandlen kan levere en overlegen handelsoplevelse,”