Det summer hos ENORM Biofactory A/S i Flemming lidt uden for Horsens. Her flyver godt 50 mio. tropiske soldaterfluer rundt og formerer sig. Larverne bliver til olie og mel.
Vil du være frisk på at spise mad eller tilberede din mad i olie, der er produceret af fluelarver?
Det kan du måske komme til, hvis det står til Carsten Lind Pedersen, direktør i ENORM Biofactory, der årligt producerer godt 36.500 ton fluelarver, 2500 ton insektolie og 11.000 ton insektproteinmel.
“Med en ansvarlig insektproduktion og værdikæde kan det være langt bedre for miljøet at spise insektolie fremfor for eksempel palmeolie, og så har det jo ernæringsmæssigt sunde effekter, fordi den langt overvejende fedtsyre i larveolien er laurinfedtsyre, som har en antibakteriel effekt,” siger han.
Han forklarer videre, har man eksempelvis diarré, så vil indtag af laurinfedtsyre få det til at forsvinde. Samtidig er han ikke i tvivl om, at insektmel i fremtiden vil blive noget, der findes i mange danske køkkener. Ifølge Carsten Lind Pedersen vil det uden problemer kunne bruges til f.eks. pasta og proteinbarer.
”Næringsindholdsmæssigt er larveprotein jo egentlig det samme som et animalsk protein, ligesom når du spiser en flæskesteg, en mørbrad eller noget tredje, det her er bare tørret til mel. Det vil vi kunne raffinere yderligere, så det bliver fuldstændig smagløst,” siger han.
ENORM Biofactory har været med i to EU-projekter, der er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.