Unge kan have stor nytte af et fritidsjob, der kan give indsigt i og fodfæste på arbejdsmarkedet. Særligt unge fra hjem, hvor forældrene ikke arbejder, kan få stor gavn af at komme i arbejde i en ung alder.
Med mandagens udspil ”Flere unge skal have et fritidsjob” vil regeringen fremover lempe en række krav, så det bliver nemmere for unge at tage et fritidsjob i private og offentlige virksomheder og i foreningslivet.
Udspillet er blevet modtaget med åbne arme mange steder, og ikke mindst i videnshuset Cabi, der arbejder målrettet for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, er man positive over for udspillet.
Spørger man seniorkonsulent i Cabi, Trine Rask Thomsen, er der én gruppe unge, der særligt kan få stor gavn af et fritidsjob. Nemlig unge, der ikke har forældre på arbejdsmarkedet, eller som har mentale udfordringer, ofte ikke har ressourcerne til at finde, søge og fastholde et fritidsjob.
“Unge har ikke lige adgang til de fritidsjob, som regeringen taler om. Den gruppe unge, hvor et fritidsjob kan betyde allermest både personligt og uddannelsesmæssigt, har brug for en let hånd i ryggen,” siger hun.
Også hos SMVdanmark er adm. direktør, Jakob Brandt, meget positiv overfor udspillet, som han mener, kan øge mange unges tilknytning til arbejdsmarkedet i det lange løb.
“Vi ved, at unge, der har haft fritidsjobs, får højere karakterer, trives bedre og er i mindre risiko for at blive arbejdsløse senere i livet. Samtidig kan de unge også gøre en reel forskel ude i virksomhederne og dermed afhjælpe den mangel på arbejdskraft, som vi står midt i. Derfor er der virkelig meget at vinde ved at sætte ind her.”
Trine Rask Thomsen er projektleder på Sammen om Fritidsjob, et projekt i Viborg Kommune, der arbejder for at flere sårbare eller potentielt sårbare unge i Viborg Kommune skal have adgang og kompetencer til at få og fastholde et fritidsjob.
230 unge mellem 13 og 17 år har det seneste halvandet år fået erfaring med fritidsjob i Viborg Kommune via projektet. Hun er ikke i tvivl om, hvorfor projektet har været en succes.
”Vores erfaringer fra Sammen om Fritidsjob viser, at når der er politisk opbakning og et godt samarbejde på tværs af kommunens beskæftigelsesforvaltning og børne- og ungeområdet, så får flere unge adgang til et fritidsjob.”
Jakob Brandt mener, at vi i Danmark har haft en for stor tendens til at skærme unge fra arbejdsmarkedet – og glæder sig over, at der nu sker en forandring.
“For mig at se har en af de helt de helt store udfordringer været, at vi som samfund og som forældre har fået pakket vores børn og unge eftertrykkeligt ind i vat med gode intentioner, restriktive arbejdsmiljøregler og lommepenge i vildskab. Vi har – bevidst eller ubevidst – troet at vi gjorde dem en tjeneste ved at skåne dem for det at gå på arbejde.”