Danske virksomheder prioriterer nu mere end nogensinde før at fastholde og tiltrække nye medarbejdere, og mange har erkendt, at moderne kontorer og lokaler er en afgørende faktor i denne proces.
Dømmer du din måske kommende arbejdsplads på de lokaler og kontorer, medarbejderne sidder i til dagligt?
Det er i hvert fald den oplevelse man i dag ofte møder hos ejendomsselskabet Wihlborgs, der i de seneste år oplevet, at især den fulde beskæftigelse har ændret markedet i sådan en grad, at de har været tvunget til at ændre deres go to market-strategi.
“Kravet fra markedet anno 2024 står ultraskarpt. Dialogen er flyttet fra regnearket over til kvaliteten af lokalerne, og som udlejningsselskab er man absolut nødt til at møde den nye efterspørgsel. Jeg tror på, at dem der hurtigt kan omstille sig og tilpasse udbuddet til det nye marked, vi ser forme sig nu, bliver fremtidens vindere,” siger CEO, Søren Kempf Holm.
Han fortæller videre, at de i dag oftest forhandler lejekontrakter med virksomhedernes HR-chef, hvor den slags tidligere blev varetaget af økonomichefen. For de virksomheder, der lejer kontorer og domiciler gennem Wihlborgs, søger i dag efter lokationer, der kan hjælpe med at gøre virksomheden attraktiv.
“Fastholdelse og tiltrækning af nye medarbejdere fylder i dag mere end nogensinde før for virksomhederne, og de har indset, at moderne og tidssvarende lokaler spiller en stor rolle i den sammenhæng,” siger Søren Kempf Holm.
Ud af bykernerne
På Aalborg Universitet mener orskningschef på Institut for Byggeri, By og Miljø, Hans Thor Andersen, at denne tendens på udlejningsmarkedet er kommet for at blive – og kun vil vokse sig større over de kommende år.
“Fremover vil højkonjunkturen i endnu højere grad skabe massiv rift om kvalificerede medarbejdere, og de virksomheder, der vil lykkes med at holde på og tiltrække nye medarbejdere, skal opprioritere de gode forhold yderligere. Det gælder ikke kun løn, men i særdeleshed også at skabe en god stemning og atmosfære på arbejdspladsen, så det er rart at komme der,” siger han.
I dag ser søger mange virksomheder mod centrum af landets største byer. Men ifølge Hans Thor Andersen vil fremtidens byudvikling ændre dette. Han mener, at befolkningssammensætningen i byerne vil ændre sig inden for de næste 5-10 år, hvilket vil føre til, at flere arbejdspladser flytter længere væk fra byerne.
“Især København kommer med letbanens udbredelse i de kommende år til at servicere især gamle industrikvarterer udenfor byerne. Disse områder er allerede nu er under omdannelse til noget andet, og her vil forstæder med egen togstationen have ekstraordinært gode muligheder for at tiltrække nye arbejdspladser, siger han.
Fremover vil højkonjunkturen i endnu højere grad skabe massiv rift om kvalificerede medarbejdere, og de virksomheder, der vil lykkes med at holde på og tiltrække nye medarbejdere, skal opprioritere de gode forhold yderligere. Det gælder ikke kun løn, men i særdeleshed også at skabe en god stemning og atmosfære på arbejdspladsen, så det er rart at komme der,