Ifølge Kathryn Larsen, grundlægger af ReefCircular, bør erhvervslivet spille en større rolle i at drive den grønne omstilling gennem positive og bæredygtige forandringer – især når det kommer til at fremme den manglede biodiversitet i havene.
Det står skidt til i de danske fjorde, søer og farvande – og skal der rettes op på dette, skal der andet og mere end skåltaler og velmenende ord til.
Der skal f.eks. nye initiativer til, som kan være med til at skabe den ønskede forandring, og der skal være private virksomheder, der bakker op omkring dem, der eks. har knækket koden til at genskabe livsbetingelse i de afdøde danske fjorde.
Den danske startup, ReefCircular, der er ledet af arkitekt Kathryn Larsen, har udviklet et unikt alternativ til cement, som traditionelt bruges til kunstige rev. Det nye materiale er skabt af skalafflad og er både miljøvenligt og robust. ReefCirculars kunstige rev hjælper med at fremme livet i havene og tackle klimakrisen.
Men i modsætning til mange NGO’er, som er afhængige af donationer, har ReefCircular valgt en kommerciel tilgang.
“Det er svært for eksempelvis NGO’er at få midler til deres projekter. Så vi valgte en bevidst forretningsmodel, hvor vi kunne være mere effektive ved at integrere vores arbejde med et skalérbart kommercielt koncept. På den måde skaber vi et produkt, hvor vi selv kan have større fleksibilitet til at vælge de rette projekter og sikre, at de gør mere gavn end skade for miljøet,” siger Kathryn Larsen.
Ved at udvikle og sælge deres produkter skaber ReefCircular fleksibilitet for eks. virksomheder til at vælge de projekter, der giver mest mening, både miljømæssigt og økonomisk. Denne tilgang gør det muligt for virksomheden at skaffe midler til flere projekter, samtidig med at de bidrager til den grønne omstilling.
“Vi så, at vores indsats kunne være bedre, hvis vi var mere økonomisk bæredygtige som en virksomhed og ikke grundlæggende forsøgte at få donationer hele tiden for at finansiere vores drift,” siger Kathryn Larsen.