Beskæftigelsen blandt ikke-vestlige indvandrere er rekordhøj. Udviklingen har især gavnet landkommuner, hvor indvandrere har afbødet en ellers markant tilbagegang i beskæftigelsen, viser ny analyse fra SMVdanmark.
Nye tal fra SMVdanmark viser, at beskæftigelsen blandt ikke-vestlige indvandrere er steget markant de seneste år. I 2015 var 36,1 procent i arbejde, mens andelen i 2024 er vokset til 52,3 procent.
Samtidig er forskellen i beskæftigelse mellem ikke-vestlige indvandrere og personer med dansk oprindelse reduceret til et rekordlavt niveau på 11,4 procentpoint.
“Det går den rigtige vej med at få ikke-vestlige indvandrere i arbejde. Vi ser en markant fremgang i beskæftigelsesgraden, hvilket både skyldes bedre integration og ændringer i sammensætningen af, hvilke indvandrere der kommer til Danmark,” siger Thomas Gress, seniorøkonom i SMVdanmark.
Stigningen i beskæftigelsen blandt ikke-vestlige indvandrere skyldes primært to faktorer: En bedre integration på arbejdsmarkedet og en øget tilstrømning af indvandrere fra lande med en stærkere arbejdsmarkedstilknytning.
Særligt indvandrere fra Ukraine, Indien, Nepal og Syrien har bidraget til væksten. Dog er beskæftigelsen blandt nyankomne ukrainere lavere end tidligere, da mange nu ankommer som flygtninge frem for arbejdsindvandrere.
“Vi kan se, at integrationen virker for mange grupper, men der er stadig nogle, der halter bagefter, og det gælder særligt for indvandrere fra Mellemøsten. Hvis vi vil sikre, at flere kommer i beskæftigelse, er det nødvendigt at se på, hvilke incitamenter der skal til for at få dem i job,” siger Thomas Gress.