I går meldte regeringen ud, at der vil blive nedsat et task force, der skal arbejde med onlinemarkedspladser såsom Temu. Det vækker glæde, for Temus fremmarch skader også danske arbejdspladser.
“Desværre ved vi, at der på flere onlineplatforme fra udlandet, såsom Temu, bliver solgt produkter, der kan være sundhedsfarlige og skadelige for danskerne og deres børn. Det er for dårligt, og vi vil ikke tolerere det i Danmark,” sagde erhvervsminister, Morten Bødskov, i går.
Det skete i forbindelse med at regeringen nu skærper overvågningen af eks. Temu, og derudover nedsætter en taskforce, der skal danne fælles front i kampen mod salget af farlige produkter. Indsatsen indebærer, at Sikkerhedsstyrelsen vil bruge deres redskaber med kunstig intelligens til at screene Temu for ulovlige produkter.
Det vækker glæde hos Dansk Erhverv, hvor fagchef for produktregulering og håndhævelse, Betina Schiønning, flere gange har kaldt på politisk handling.
”Udover at det kan være farligt for forbrugerne, så har det længe været en kæmpe provokation og udfordring for ansvarlige danske virksomheder, at Temu uhindret kan sende farlige produkter ind i Danmark, mens de traditionelle virksomheder selv skal bruge mange ressourcer på at leve op til lovgivningen – og endda skal betale for at rydde op for Temu,” siger hun.
Fyringer
Temu er det seneste år braget frem i Danmark, og i september viste tal fra netop Dansk Erhverv, at det var danskernes næstmest brugte onlineplatform.
Og den slags koster andre steder på markedet, når en så stor del af handlen rykker over på den kinesiske platform. Til TV2 fortæller administrerende direktør for Temashop, Daniel Diness Andersen, at kinesernes indtog i Danmark tydeligt kan mærkes på salget, der er faldet 18 procent på et år.
“Vi kan virkelig mærke priskonkurrencen fra Temu, og vi mærker det også på annonceringsbudgetterne. Det har slået hårdt og kostet os millioner,” siger han.
Udover salget, kan det også mærkes i medarbejderstaben, hvor man har måtte skære ned og fyre i alt 20 mennesker på lageret.
“Når det bliver mere smalt, må vi tilpasse vores organisation. Og vi har været nødt til at fyre,” siger Daniel Diness Andersen.