Ny rapport fra Jobpatruljen viser fejl i ansættelsesforholdet for rekordmange 13-17-årige. Det bekymrer 3F og HK. Men reglerne er ofte meningsløse og besværliggør hverdagen for både de unge og arbejdsgiverne, lyder kritikken.
En ny rapport fra Jobpatruljen afslører alarmerende forhold for unge i fritidsjob: hele 96 procent af de 3.200 adspurgte mellem 13 og 17 år har oplevet brud på regler og rettigheder på deres arbejdsplads. Det er den højeste andel nogensinde registreret på Jobpatruljens årlige besøg i sommerlandet.
Manglende pauser, ingen løn under sygdom, tunge løft og generel utryghed er blandt de mest udbredte problemer, som mange unge står overfor i deres ansættelse.
“Det bekymrer mig meget, at vi ser så markant en stigning i brud på de unges ansættelsesforhold. Vi er som samfund forpligtet til at passe godt på de unge, så vi er sikre på, at de får en god start på et langt arbejdsliv. Desværre viser de kedelige tal, at de er en enormt udsat gruppe, og derfor er det vigtigt, at de unge bliver omfattet af høj beskyttelse, når de er på arbejde,” siger 3F’s næstformand Tina Christensen.
Det er 3F, sammen med en række andre aktører i fagbevægelsen, der står bag Jobpatruljen.
Farlige maskiner
Cirka 36 procent af de danske unge mellem 13-17 år havde i 2022 et lønnet fritidsjob. Det er især supermarkeder og varehuse, der beskæftiger unge fritidsjobbere.
Men spørger man købmand Lars Hansen, der ansætter mange unge i sin Meny i Hjerting ved Esbjerg, er reglerne dog tit så meningsløse, at det i sig selv kan være svært at overholde dem fuldt ud.
“Vi overholder reglerne, men det er meget vanskeligt at overskue. Og det værste er, at det ikke altid giver mening: For eksempel må de unge ikke rengøre en juicepresser, selv om maskinen er slukket. En mindreårig må gerne arbejde med ”lettere ekspedition” i en bagerforretning, men de må ikke sidde ved kassen her i Meny, fordi kassens transportbånd er en ”farlig maskine”,” siger han til Erhverv+, og fortæller videre, at der ham bekendt ikke er nogen, der er kommet til skade ved et kassebånd.
Ifølge Jobpatruljens rapport løfter eller skubber 30,6 procent af de unge mere, end arbejdsmiljøloven tillader. Samtidig angiver 17,1 procent af de 13-17-årige, at de har fået fysiske mén som følge af arbejdet – for eksempel rygsmerter, hovedpine eller udslæt.
Derudover har knap hver sjette ung, svarende til 14,7 procent, følt sig usikker på deres arbejdsplads. Tallene peger på en udbredt udfordring for unges arbejdsmiljø. Hos HK er næstformand Mads Samsing dog enig i, at Jobpatruljens rapport er stærkt bekymrende.
“Vi bakker op om, at flere skal have et fritidsjob, for et fritidsjob kan give så meget godt med i bagagen. Men forholdene skal selvsagt være i orden. Og det er de alt for ofte ikke. Unge skal akkurat ligesom alle andre have det, de har ret til, og det er afgørende, at de får en god og sikker start på et langt arbejdsliv.”
For Lars Hansen i Hjerting er den største udfordring i hverdagen, når det kommer til de unge fritidsjobbere, dog reglerne for arbejdstid. Disse regler siger bl.a., at unge under 18 år, som stadig går i skole, ikke må arbejde mere end to timer på hverdage.
“Det betyder, at jeg typisk har to unge på arbejde, som møder forskudt. Til gengæld må de unge gerne arbejde syv timer i træk om søndagen, selv om de skal op og i skole næste morgen. Det giver jo ikke mening,” siger Lars Hansen.