Danmark har et stort uforløst potentiale hos kvindelige iværksættere, der får en meget lille del af de samlede investeringer. Det er et økonomisk selvmål, mener Freja Brandhøj, chef for iværksætteripolitik i Dansk Erhverv.
At være kvindelige iværksætter i Danmark er lig med at være i ganske klart undertal.
For mens kun lidt over hver fjerde iværksætter her i landet er kvinde, er det blot seks procent af danske kvinder er nye iværksættere – hvor OECD-gennemsnittet dog ligger lidt højere på ni procent. Det står også sløvt til med de kvindelige iværksætteres adgang til kapital, som er afgørende for startup-virksomheders udviklingsmuligheder.
“Som samfund befinder vi os i en stadig intensiveret global konkurrence. Hvis vi fortsat skal kunne følge med og samtidig have råd til at investere i forsvar, klima og alle de andre ting, vi gerne vil, så kræver det, at vi formår at skabe nye innovative virksomheder, der kan vækste,” siger Freja Brandhøj, chef for iværksætteripolitik i Dansk Erhverv.
Udover det lave antal kvindelige iværksættere er der i Danmark også blivet skabt færre og færre nye virkosmheder i landet de seneste år. Det skyldes ifølge en analyse fra netop Dansk Erhverv ikke mindst, at alt for få kvinder kaster sig ud i iværksætterlivet.
Analysen fra Dansk Erhverv viser derudover også, at kun 1,3 procent af investeringerne i danske startups går til kvindelige iværksættere. 6,1 procent går til virksomheder med iværksættere af begge køn – resten går til startups med udelukkende mandlige iværksættere.
”Motoren i vores samfundsøkonomi kører ikke på alle cylindre, når kun halvdelen af talenterne bringes i spil. Derfor er det på høje tid at fjerne de barrierer, der hæmmer kvinder i iværksætteri. Vi har brug for en kultur, hvor køn ikke afgør dine muligheder for iværksætteri, men hvor talent, idéer og vilje er det, der tæller. Det betyder, at vi skal gøre det lettere og mere attraktivt at starte virksomhed – ikke mindst for kvinder,” siger Freja Brandhøj.