En bøde på 40.000 kroner for at glemme at skrive “æg” med fed skrift. Det er kernen i en sag mellem en slagter og Fødevarestyrelsen, der skulle have været for retten, men som nu er udskudt. En helt absurd historie, mener paraplyorganisation.
Er man æggeallergiker, skal man i sagens natur holde sig langt væk fra at spise æg – da dette kan give ganske alvorlige allergiske reaktioner.
Derfor måtte Lene Hammer Larsen, indehaver af Østerport Slagter i Ikast, også blankt indrømme, at hun en morgen havde glemt at skrive “æg” med med fed eller store bogstaver på varedeklarationen på en pakke hjemmelavede frikadeller, da Fødevarestyrelsen kom på uanmeldt besøg, som hun aldrig tidligere har været på kant med.
“Jeg begik en menneskelig fejl den morgen, og det erkender jeg blankt. Fejlen var dog ikke større, end at den var rettet, inden fødevarekontrollen var ude af døren igen. Derfor blev jeg også noget chokeret, da jeg blev præsenteret for en bøde på 40.000 kroner,” siger Lene Hammer Larsen.
Mellem
Ifølge FødevareDanmark, en paraplyorganisation for små og mellemstore virksomheder inden for fødevaresektoren, er bøden på 40.000 kroner helt uhørt for den type forseelse, den er givet for.
“Der er ingen tvivl om, at der er lavet en fejl. Men det er en fejl, der kunnet have givet en advarsel eller i værste fald en bøde på mellem 1.000 og 5.000 kroner. En bøde på 40.000 kroner er helt ude af proportioner i forhold til den forseelse, der er blevet begået,” siger direktør, Leif Wilson Laustsen.
Organisationen rådgav herefter Lene Hammer Larsen til at gå rettens vej, og udbad sig i den forbindelse en redegøre for bødestørrelsen, men i stedet for at få modtage den fornødne dokumentation, valgte Fødevarestyrelsen at bede retten om at få udsat sagen.
“Det er helt absurd. I mere end to år har en ellers lovlydig og dygtig slagter haft en forrykt stor bøde hængende over hovedet, og blot fordi hun gør modstand og beder om dokumentation fra Fødevarestyrelsen, så stopper sagen. Det krænker min retsfølelse, at en erhvervsdrivende, der opfører sig ordentligt og normalt har fuldstændig styr på penalhuset, bliver præsenteret for en bødestørrelse, som virker mere eller mindre vilkårlig,” siger Leif Wilson Laustsen.
Han hæfter sig særligt ved, at Fødevarestyrelsen ikke kan forklare, hvorfor en bøde på hele 40.000 kroner har været nødvendigt – et beløb, der vel at mærke er en markant udskrivning for en lille, selvstændig slagtermester.
“Fødevarestyrelsen har ikke kunnet redegøre for bødens størrelse, og kun fordi vi tager sagen hele vejen, ender det måske med, at slagteren helt går fri.”