Et nyt finanslovforslag har set dagens lys, og indeholder blandt andet ambitioner om at genindføre håndværkerfradraget og planer om at mindske bureaukratiet. Det tages vel imod af flere organisationer.
Regeringens finanslovsforslag for 2025 har skabt positiv opmærksomhed, især med genindførelsen af håndværkerfradraget og et fokus på mindre bureaukrati. SMVdanmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder, roser initiativet, men ønsker højere ambitionsniveau.
“Det er virkelig positivt, at håndværkerfradraget nu genopstår. Det vil give flere mulighed for at købe en professionel håndværker, sikre mere klimavenligt byggeri og mindske både sort arbejde og dårligt udført gør-det-selv-arbejde,” siger Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark.
Han tilføjer dog, at fradraget burde have en bredere ramme og en mere omfattende definition af, hvad der betragtes som grønt.
Finanslovsforslaget indeholder også planer om at reducere antallet af statslige ansatte med 1.000 årsværk. Dette tiltag høster ros fra SMVdanmark, men Jakob Brandt mener, at det ikke er tilstrækkeligt.
“Der er kommet over 16.000 flere administrative årsværk i staten fra 2017 til 2023. Så 1.000 færre er i virkeligheden et meget lille skridt. Vi skal også have mindre bureaukrati, ikke bare færre bureaukrater.”
Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, bakker op om behovet for at mindske bureaukratiet og understreger vigtigheden af digitalisering:
“Erhvervslivet er dybt afhængigt af en effektiv offentlig sektor, der ikke sander til i bureaukrati. Derfor er det vigtigt, at der i udspillet er afsat penge til at sætte skub i digitaliseringen.”
Han fremhæver ligeledes, at håndværkerfradragets potentiale som en vigtig drivkraft for at fremme grønne investeringer blandt boligejere:
“Sandheden er, at der nogle gange skal lidt ekstra til for at få boligejerne til at træffe beslutningen om den grønne investering, og her kan håndværkerfradraget være den rette løftestang.”
Samlet set ser erhvervslivet positivt på finanslovsforslaget, men opfordrer regeringen til at gå længere for at understøtte både grøn omstilling og effektivitet i den offentlige sektor.