Forbrugerrådet Tænk har fået mange henvendelser om falske hjemmesider, der udgiver sig for at være danske – men i virkeligheden nok stammer fra Kina.
Vil du gerne handle tøj i JensenStil eller hos Larsen Mode? Eller er du mere til modetøj fra Esbjerg Modehus?
Så er der rig mulighed for at handle dagen lang på nogle af de nye, men også falske hjemmesider, der giver sig ud for at sælge dansk modetøj, men som i virkeligheden sælger kinesisk tøj.
Netbutikkerne kommunikere på dansk, og det har en del danskere allerede ladet sig narre af, fortæller Martin Bruun-Houmølle, seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk til DR.Martin Bruun-Houmølle
“Inden for de sidste par måneder har vi modtaget rigtig mange henvendelser. Der er kommet mange af denne type hjemmesider inden for kort tid, og forbrugerne oplever rigtig store problemer,” siger han.
Forbrugerrådet Tænk har modtaget mange klager over varer, der ikke lever op til kundernes forventninger, og problemer med at returnere dem. Flere kunder oplever, at det er næsten umuligt at få kontakt til virksomhederne eller få oplyst en returadresse.
I nogle tilfælde koster det op til 500 kroner at returnere en vare til en værdi af blot 70 kroner. Derudover rapporteres det ofte, at de modtagne varer er af markant dårligere kvalitet end forventet, og at kunder modtager kopivarer i stedet for de mærkevarer, de troede, de havde bestilt.
“Det lugter lidt af samme forretningsmodel, som den Temu har, hvor ordren går direkte til producenten i Asien,” siger Martin Bruun-Houmølle.