De ledige, der gennemfører uddannelse på 110-procents-ordningen, er eftertragtede på arbejdsmarkedet. Især social- og sundhedshjælpere oplever stor interesse, og sidste år fandt hele 84 procent af de nyuddannede inden for dette fag arbejde.
Med den såkaldte 110-procents-ordning har ledige ufaglærte eller faglærte med en forældet uddannelse, siden 2020 kunne modtage dagpenge med en forhøjet sats, hvis de tager sig en erhvervsuddannelse.
Det har vist sig at være en god forretning, da en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at 78 procent af personerne, der indtil videre har gennemført en uddannelse på ordningen, er efterfølgende kommet i arbejde.
”Når de nyuddannede hurtigt kommer i arbejde efterfølgende, er det tydeligt, at ordningen er en god investering. Vi mangler faglærte. Hvis vi ikke lykkes med, at flere får en erhvervsuddannelse, har vi kun set toppen af isbjerget. Derfor er det positivt, når mulighederne for opkvalificering bliver brugt. 110-procents-ordningen er ikke hele løsningen på manglende arbejdskraft, men den er et skub i den rigtige retning,” siger Emilie Damm Klarskov, analysechef i AE.
I alt har 590 gennemført uddannelsen, og af dem var 460 i arbejde i 2024. Det svarer til 78 procent eller cirka fire ud af fem personer.
Især de nyuddannede social- og sundhedshjælpere har der været rift om – her var 84 procent i arbejde i 2024.
“Allerede nu er der mangel på social- og sundhedsmedarbejdere, og hvis vi ikke gør noget i de kommende år, hvor befolkningen bliver ældre og behovet for ældrepleje stiger, vil manglen kun blive mere markant. Det sammen gælder den grønne omstilling. Det kræver flere industrioperatører, smede og elektrikere, hvis vi skal nå vores klimamål,” siger Emilie Damm Klarskov.