Ude i de danske virksomheder ønsker medarbejderne mere frihed og færre arbejdstimer – og hvis lederne kan knække den kode, vil det ifølge to eksperter forbedre både produktiviteten og rekrutteringen.
Vi arbejder mere hjemme, vi går lidt ned i tid, vi arbejder i fire-dages uger, og vi forventer, at arbejdspladsen forstår og anerkender vores behov.
Det kan måske lyde som meget at forlange, men ifølge Pernille Garde Abildgaard, forfatter, rådgiver og ekspert i fire-dages arbejdsuger, er det faktisk en god forretning for de virksomheder, der formår at imødekomme denne efterspørgsel.
“Det handler om at give medarbejderne de bedste rammer for at udføre deres arbejde. Virksomheder, der har fire-dages uge, har i gennemsnit 65 procent færre sygedage, og deres omsætning stiger i gennemsnit med 35 procent. Så det kan godt være, at medarbejderne på papiret arbejder mindre, men der er en kæmpe gevinst at hente for virksomhederne,” sagde hun torsdag fra scenen under årets Træfpunkt-HR-konference.
Stress koster – også på bundlinjen
På Træfpunkt-HR var også erhvervspsykolog Maike Glue på scenen, og hun gjorde det klart, at danske virksomheder skal tage det seriøst, når medarbejderne ønsker mere frihed og søger væk fra arbejdsmetoder, der fører til stress og manglende motivation.
“Det er jo ikke produktivt for en virksomhed, at medarbejderne har så travlt og knokler så meget, at de får stress, brænder ud eller siger op. Man er nødt til at forstå, at en sund forretning ikke kun handler om bundlinjen,” sagde hun.
Ifølge en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) koster de stressede danskere samfundet næsten 55 milliarder kroner årligt. Arbejdsrelateret stress reducerer hvert år det effektive arbejdsudbud med 55.600 fuldtidspersoner, hvoraf 22.600 skyldes sygefravær.
Det er med andre ord ikke taget ud af luften, når danskerne søger mod arbejdspladser med mere frihed.
“Jeg arbejdede med en virksomhed, der gik over til en fire-dages uge, hvor medarbejderne hver anden uge havde fri både mandag og fredag, og de oplevede et kæmpe boost i deres rekruttering. Det er jo klart, når arbejdet var det samme, men friheden langt større,” sagde Pernille Garde Abildgaard.
Ifølge Maike Glue er det åbenlyst, at virksomheder, der prioriterer mere frihed og tid til restitution, ser gode resultater.
“I f.eks. elitesport ved alle, at restitution er altafgørende, hvis du skal kunne performe, men vi har overset, at det samme gør sig gældende for almindelige medarbejdere. Med opladte batterier er vi mere friske på jobbet, har mere energi og udfører bedre arbejde.”