At tage gode pauser i løbet af arbejdsdagen, kan for mange være noget, man lusker sig til i smug. Men ifølge to eksperter, er pauserne ikke bare med til at holde hjernen skarp – de øger din kreativitet og din produktivitet.
Vi har alle sammen travlt til dagligt, vi balancerer på stressens knivsæg og vi drukner i et utal af møder hver eneste dag.
Den fortælling hører vi tit om danskernes arbejdsliv, og selvom de årlige stresstal – og analyserne af danske virksomheders mødekultur – da også bakker op om fortællingen, så spiller måden, hvorpå vi udfylder vores arbejdsdag også en betydelig rolle i vores velbefindende.
For vi har det med at overse, at dagens små pauser faktisk spiller en endda meget stor rolle for vores arbejdsdag.
“Der er garanteret mange derude, som har prøvet at virkelig skulle kæmpe for at løse en særligt svær problematik på arbejdet uden held. På køreturen hjem sker der det magiske, at den nærmest løser sig selv. Selvom vi giver hjernen fri, så stopper den nemlig ikke med at arbejde for os – og den viden kan vi vælge at bruge strategisk,” skriver Marlene Borgkvist, headhunter hos HumanTrust i en klumme i Erhverv+.
Øger trivsel
Tidligere på året udgav foredragsholder og forfatter Pia Hauge bogen ‘Pause Power’, der netop ser nærmere på, hvad dagens pauser kan gøre for os som medarbejdere.
“At huske pauser forbedrer kvaliteten af arbejdet, blandt andet fordi hjernepauser øger koncentrationsevnen. I et videnssamfund bør vi måle vi på kvalitet fremfor kvantitet. Du får eksempelvis ikke point for antallet af mails, du sender, men for de resultater, du opnår,” sagde hun tidligere på året til Marketconnect.
Dagens små pauser kan ifølge Marlene Borgkvist både være planlagte men også spontane eller bare opstå, når du venter på, at kaffemaskinen bliver ledig.
“Du kan jo starte med at lægge et par bevidste pauser ind i din kalender i den kommende uge, hvor du ikke skal noget specifikt udover at se, hvor dine tanker tager dig hen. Med tiden vil du finde ud af, hvilken type pause fungerer bedst for dig – alt efter om du skal lade op, tænke kreativt, træffe en beslutning eller noget fjerde,” skriver hun.
En anden gode grund til at rejse sig fra sin plads – eller bare lave noget ligegyldigt i en håndfuld minutter – er, at hjernepauser gavner trivslen på arbejdspladsen, fortæller Pia Hauge.
“Trivslen for en medarbejder kan øges ved at holde en pause. Når ansatte får lov at koble fra arbejdet eller bevæge sig lidt, forbedres trivslen. Pauser mindsker stress og mindsker trætheden. Hvis man så også føler sig forbundet til en kollega eller får en godt grin, så booster det energiniveauet.”