På mange arbejdspladser er det ikke velset at holde pause ud over frokostpausen. Og mange mennesker holder pseudopauser, der ikke reelt giver dem den restitution, de har brug for. Det bør vi ændre, for hjernepauser er helt afgørende for moderne menneskers trivsel og arbejdsevne, mener forfatter og ledelsesrådgiver Pia Hauge.
Alle kender det. Nu står kollegaen igen ved kaffemaskinen og danderer den, og det kan faktisk føles provokerende. Det er ekstra provokerende, når man selv sidder og pisker sig igennem en arbejdsopgave, man ikke rigtigt kan få bugt med.
Men måske er det egentlig den ’dovne’ kollega, der har fat i den lange ende. Pauser er nærmest lovlig hjernedoping, hvis man spørger foredragsholder, forfatter og tidligere chefrådgiver i DR, Pia Hauge.
I maj 2024 udgav hun bogen ”Pause Power”, som omhandler vigtigheden af at give hjernen en pause – ikke mindst i arbejdstiden. Og hun stiller læseren spørgsmålet: Kan du finde ud af at give din hjerne en pause?
Afhængige af pauser
Hun fortæller, at mange mennesker i dag har podcasts i ørerne eller tjekker mails på telefonen, når de har et ledigt øjeblik. Hun mener, at vi som samfund lider af ”pauseskam”, der gør, at mange mennesker holder uvirksomme pseudopauser ved skærmen, fordi det til forveksling ligner arbejde.
“Mange steder er vi dårlige til at holde synlige hjernepauser. Det handler om, at vi er opflasket med udtryk som ”tid er penge”, og derfor får man dårlig samvittighed, når man holder pause – og man ved, at det måske kan virke provokerende på kollegerne. Denne ‘pauseskam’ handler om, at alene det at se flittig ud kan opleves som vigtigere end at levere værdifulde resultater. Det er et kulturelt problem, vi skal gøre op med,” siger hun.
Ifølge Pia Hauge kan hjernepauser i vidensarbejde sammenlignes med de gammeldags pauser i fysisk arbejde.
“Vi har altid været afhængige af pauser. På min bedstemors gård, ringede man med en klokke, når det var tid til at spise og hvile. Dengang vidste man, at kroppen trængte til en pause efter fysisk hårdt arbejde. I dag er det hjernen, der har brug for pause, men det er vi ikke lige så gode til at anerkende.”
Derfor skal du holde mange pauser
Der er mange gode grunde til at tage fem minutter væk fra arbejdet, skærmen eller værktøjet. Pia Hauge giver her tre af de bedste.
Pauser forbedrer kvaliteten af arbejdet
Den første grund er, at hjernepauser forbedrer kvaliteten af arbejdet:
“At huske pauser forbedrer kvaliteten af arbejdet, blandt andet fordi hjernepauser øger koncentrationsevnen. I et videnssamfund bør vi måle vi på kvalitet fremfor kvantitet. Du får eksempelvis ikke point for antallet af mails, du sender, men for de resultater, du opnår.”
Pauser mindsker stress
Den anden gode grund er, at hjernepauser gavner trivslen på arbejdspladsen, fortæller Pia Hauge.
“Trivslen for en medarbejder kan øges ved at holde en pause. Når ansatte får lov at koble fra arbejdet eller bevæge sig lidt, forbedres trivslen. Pauser mindsker stress og mindsker trætheden. Hvis man så også føler sig forbundet til en kollega eller får en godt grin, så booster det energiniveauet.”
Shower-thoughts
Den sidste grund til at holde hjernepauser er det fænomen, man måske selv har oplevet, når man er på vej til arbejde eller står i bruseren om morgenen.
“Hjernepauser øger kreativiteten. De bedste idéer kommer ofte under cykelturen, i badet eller lige før man skal sove – det såkaldte ‘shower-thoughts’ fænomen. Dette sker, fordi hovedet får lov at slappe af uden at skulle forholde sig til stramme deadlines, hvilket giver plads til ubevidst tænkning, og det er der, de bedste idéer ofte kommer.”