I 2006 indgik en række partier en velfærdsaftale, der har været en hjørnesten i den danske økonomi. Men den aftale vil statsministeren nu lave om, fortæller hun til til Berlingske.
Socialdemokratiet og statsminister Mette Frederiksen har i et nyligt interview i Berlingske åbnet op for muligheden af at genforhandle velfærdsforliget, som automatisk hæver pensionsalderen i takt med den stigende levealder.
Dette forslag møder dog skarp uenighed fra Dansk Industris (DI) side, mens man hos hos 3F mener, at det er både klogt og tiltrængt med en genforhandling.
”Det er en klog, tiltrængt melding fra Socialdemokratiet. Det er godt at kunne genkende partiet igen i det her spørgsmål, det fortjener stor ros. Meldingen kommer bl.a. som opfølgning på Pensionskommissionens grundige arbejde omkring tilbagetrækningsområdet, og de satte netop spørgsmål ved velfærdsforligets automatik og fokus på den sociale retfærdighed, både på tværs af generationer og på tværs af fag og uddannelsesgrupper,” siger 3F’s formand, Henning Overgaard.
På den modsatte side står DI’s politiske direktør, Morten Høyer, som udtrykker stor bekymring over Socialdemokratiets mulige kursændring.
“Det er dybt bekymrende, at Socialdemokratiet løber fra en af de allervigtigste aftaler for dansk økonomi i de seneste 50 år. Det er helt afgørende for dansk økonomi, at pensionsalderen følger den stigende levealder, og det er ganske enkelt ikke til at forstå, at et af partierne bag aftalen nu dropper den,” siger han.
Næste gang Folketinget skal stemme om den stigende pensionsalder, hæves den til 70 år med virkning fra 2040.
“Alle partier har haft glæde af, at ansvarlige politikere for snart 20 tyve år siden tog afgørende beslutninger for det danske arbejdsmarked, for det har givet dem mulighed for at udvikle Danmark med vækst og øget velfærd,” siger Morten Høyer.
Ifølge Henning Overgaard er det helt aktuelt behov for at få forbedret trygheden og den sociale retfærdighed i takt med den stigende pensionsalder, der allerede er vedtaget at skulle gælde i 2030 og 2035:
”Næste år skal politikerne fastlægge en regulering af folkepensionsalderen i 2040, men pensionsalderen stiger om kort tid til 68 år i 2030 og 69 år i 2035. Derfor haster det med, at politikerne forbedrer trygheden og udvider retten til tidlig pension, for de kollegaer der er startet på arbejdsmarkedet i en ung alder og har arbejdet flest år og knoklet i de mest fysisk krævende jobs.”