Folketinget stemte forleden nye tiltag igennem, der skal være med til at bekæmpe butikstyve og truende adfærd i butikker og supermarkeder. Det har rejst kritik om overvågning – men det er en stor i et glas vand, mener De Samvirkende Købmænd.
Der skal være øgede muligheder for lydovervågning i danske butikker og supermarkeder. Det er blevet besluttet på Christiansborg, hvor en ny lov, der skærper indsatsen mod blandt andet butikstyveri og truende adfærd, er blevet vedtaget.
Den nye lov giver mulighed for at implementere lydovervågning i butikkerne, især for at imødegå problemet med tyve, der truer butiksansatte. Dette tiltag har dog mødt kraftig modstand fra HK Handel og IDA.
Ligner rendyrket overvågning af danskerne.
”Konstant lydoptagelse er voldsomt indgribende for alle parter. Hensynet til de ansattes arbejdsforhold bør vægte højere end ønsket om at indføre skjulte optagelser af samtaler med kunderne. Problemet bør kunne løses ved, at medarbejderne kan trykke på en optageknap, hvis der er optræk til en ubehagelig situation med en kunde”, siger Malene Matthison-Hansen, der er formand for Ansattes Råd i IDA.
Fra tyveri til røveri
Kritikken møder dog ikke stor forståelse hos Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør hos De Samvirkende Købmænd. Han understreger, at den nye lov kræver, at alle parter altid skal være informeret, når der optages lyd i butikkerne.
“Der bliver ikke trukket noget ned over hovedet på nogen, for der vil være skilte i butikkerne, og personale vil også vide det. Derudover, så har ministeren oplyst, at den slags optagelser allerede er standard i den kollektive trafik, og det giver mig bekendt ingen problemer – det giver tværtimod tryghed,” siger han.
Han vurderer, at debatten om lydoptagelser i butikker er en storm i et glas vand, da formålet med optagelserne ifølge ham netop er at beskytte butiksansatte ved at sikre konkrete beviser, hvis en butikstyv eksempelvis optræder truende over for personalet.
“Hvis man kan dokumentere trusler og lignende, kan det føre til, at sagen løftes strafferetligt til en anden kategori – fra tyveri til røveri – og dermed falder hammeren hårdere for tyven,” siger Claus Bøgelund Nielsen.
Samtidig mener han, at lydoptagelserne i butikken i sidste ende også må være i de faglige organisationers interesse.
“Formålet er ikke at gøre medarbejderne kede af det eller utrygge. Tiltaget handler om at forebygge ubehagelige situationer og sikre bedre muligheder for at straffe, når de opstår. Der ligger ingen onde intentioner hos nogen af parterne.”