Dansk Erhverv og HK har fremlagt et ambitiøst forslag til en ny uddannelsesmodel, der sigter mod at give unge større fleksibilitet i deres uddannelsesvalg uden at gå på kompromis med kvaliteten.
Alt for få unge søger mod gymnasierne, og vender dermed erhvervsuddannelserne ryggen. Det passer meget dårligt sammen med, at Danmark oplever stigende mangel på faglærte – en mangel, der ifølge fremskrivninger vil være på 100.000 om seks år.
Det nye forslag fra HK og Danske Erhverv indebærer en erhvervsrettet HF med fem retninger, hvoraf fire spejler hovedindgangene til erhvervsuddannelserne, mens den femte er en almen linje, som vi kender den fra den nuværende HF.
“Vi ønsker at gøre det lettere for unge at vælge en erhvervsrettet vej, samtidig med at muligheden for videregående uddannelser bevares,” siger Claus Rosenkrands, uddannelseschef i Dansk Erhverv.
Forslaget indebærer en nedlæggelse af de knap 50 nuværende EUX-uddannelser for at forenkle de unges valg.
“Den opgave mener vi bedst løses ved at gøre det enkle og bygge på det eksisterende,” understreger Rosenkrands, som også påpeger vigtigheden af at placere de erhvervsrettede spor på institutioner med eksisterende erhvervsuddannelsesmiljøer.
Modellen vil ikke kun gøre valget af en erhvervsrettet uddannelse lettere for de unge, men også give dem mulighed for at fordybe sig både fagligt og personligt.
“Vi ønsker at skabe en ny professionel vej, der kan tiltrække flere unge, og ikke alene de unge, der ikke kunne komme på gymnasiet,” siger Anja C. Jensen, forbundsformand i HK.
Hun understreger, at denne nye uddannelsesmodel ikke skal være en “dårlig kopi” af andre uddannelser, men et attraktivt valg for dem, der ønsker at kombinere teori med praksis.