Der er kommet nye regler omkring generationsskifte i familieejede virksomheder, og det både godt nyt og på høje tid, mener Christian Borrisholt Steen, politisk konsulent i Arbejdsgiverforeningen KA.
I Arbejdsgiverforeningen KA mener vi, at skat på generationsskifte og arv, hvor de samme indkomster beskattes flere gange, ødelægger incitamentet til at stifte virksomheder med en længere tidshorisont.
Derfor glæder vi os over, at et flertal i Folketinget netop har vedtaget en række forbedrede vilkår for generationsskifte i familieejede virksomheder. Det er ikke bare en teknisk ændring i lovgivningen – det er en afgørende håndsrækning til de mange små- og mellemstore familieejede virksomheder, som hver dag bidrager til vækst, arbejdspladser og sammenhængskraft i hele Danmark.
Christiansborg har lyttet til erhvervslivets bekymringer og taget konkrete skridt til at styrke rammevilkårene for dem, der ønsker at drive virksomhed i generationer.
Christian Borrisholt Steen
Med den politiske aftale sænkes gave- og boafgiften fra 15 procent til 10 procent og en række unødvendige, bureaukratiske barrierer fjernes, når en driftsaktiv erhvervsvirksomhed overdrages til nære familiemedlemmer. Det kan måske umiddelbart lyde som en mindre justering, men for de virksomheder, det handler om, gør det en reel forskel.
For mange familieejede virksomheder har netop den høje afgift været en tung økonomisk barriere, når virksomheden skulle gives videre til næste generation. Det ændrer sig nu, selvom vi godt kunne have ønsket os en endnu lavere afgift.
I Arbejdsgiverforeningen KA repræsenterer vi næsten 1.500 små- og mellemstore virksomheder, hvor flere også er familieejede. Netop disse virksomheder står ofte med udfordringen: Hvordan sikrer vi, at virksomheden kan leve videre i familiens hænder, når tiden er inde til at give stafetten videre?
Med den nye politiske aftale mellem SVM-regeringen, Dansk Folkeparti, De Konservative, Radikale Venstre og Liberal Alliance, bliver det nemmere og mere attraktivt at gennemføre generationsskifte – og dermed bevare både arbejdspladser og det lokale engagement, der ofte kendetegner familieejede virksomheder. Det er en vigtig anerkendelse af, at det ikke er lige meget, hvem der ejer virksomhederne, og at ejerskab med nærhed og ansvarlighed har stor værdi.
I Arbejdsgiverforeningen KA glæder vi os over, at Christiansborg har lyttet til erhvervslivets bekymringer og taget konkrete skridt til at styrke rammevilkårene for dem, der ønsker at drive virksomhed i generationer. Det er ansvarlig og langsigtet politik, som vi som arbejdsgiverforening kun kan bakke op om.
Christian Borrisholt Steen er politisk konsulent i Arbejdsgiverforeningen KA.