Knap hver fjerde senior, der har oplevet organisationsændringer på sin arbejdsplads, har haft overvejelser om tidligere pensionering. Det viser en ny undersøgelse.
Nye systemer, nye arbejdsmetoder, nye måder at arbejde på og konstant flytten rundt fra team til team.
Lyder ovenstående som noget fra din arbejdsplads, så kender du sikkert til de tanker, nye ændringer på arbejdspladsen kan føre med sig. Og ser vi på vores ældre kolleger, der også skal igennem alle disse forandringer, kan især dårligt indførte ændringer føre til, at man overvejer, om man snart er klar til at gå på pension.
Et nyt studie fra forskningsprojektet SeniorArbejdsLliv viser, at mere end halvdelen af danske medarbejdere på 50 år og derover har oplevet organisatoriske ændringer inden for de seneste to år. For 23 procent af de berørte har det ført til overvejelser om at gå tidligere på pension.
“Der kan være gode grunde til at foretage forandringer i virksomheder, men man bør være opmærksom på, at der kan være en bagside. Vores forskning viser, at det kan være sværere at fastholde seniorer, hvis ændringerne implementeres dårligt,” siger Karen Albertsen, der er seniorforsker hos TeamArbejdsliv og en af forskerne bag undersøgelsen.
Undersøgelsen viser, at ældre medarbejdere, der ikke er tilstrækkeligt informerede eller inddragede i organisatoriske ændringer, ofte overvejer tidligere pension. For virksomheder, der står over for ændringer, er det derfor vigtigt både at overveje selve ændringerne og, hvordan medarbejderne inddrages i processen.
“Hvis virksomheder derimod sikrer en implementeringsproces med en høj grad af gennemsigtighed, inddragelse og kommunikation, vil det gøre det mindre sandsynligt, at seniorer vælger at forlade jobbet på grund af forandringen. Det kan formodentlig bidrage til at fastholde medarbejdere i alle aldre, siger seniorforsker på NFA Annette Meng, der også står bag undersøgelsen.