Vi skal gøre det nemt for unge at få et fritidsjob, mener Christian Borrisholt Steen, politisk konsulent, Arbejdsgiverforeningen KA – og derfor vil han gerne have fjernet regler, der spænder ben for at arbejde efter skoletid.
Fra januar i år trådte nye regler i kraft, der gør det lettere for 13-17-årige at få et fritidsjob. Det er glædeligt, både for de unge, for virksomhederne og for samfundet.
Det betyder blandt andet, at de yngste – de 13-14-årige – på arbejdsmarkedet fremover må udføre flere typer arbejde, som f.eks. lettere ekspedition ved kassen i supermarkeder, højtlæsning for børn i daginstitutioner, køkkenhjælp på plejehjem eller som fejedrenge eller fejepiger på værksteder eller fabrikker. Endelig betyder det også, at de 15-17-årige får mulighed for mere fleksible arbejdstider.
Disse ændringer er en del af regeringens indsats for at øge antallet af unge med fritidsjob og give dem mulighed for at opnå værdifuld arbejdserfaring.
Desværre har man fortsat ikke taget livtag med én af de regler, som spænder ben for allerflest fritidsjob, nemlig den såkaldte 2-timers regel. Reglen betyder, at unge maksimalt må arbejde to timer på skoledage. Intentionen bag reglen, fejler bestemt ikke noget, da det selvfølgelig handler om, at de unge også skal have tid til at passe deres skole og at arbejdsgiverne ikke må udnytte de unge som billig arbejdskraft. Men i praksis fungerer det simpelthen ikke.
Vi ved fra flere af vores medlemsvirksomheder, at det netop er 2-timers reglen, der gør, at flere af virksomhederne helt undlader at ansætte fritidsjobbere, fordi en arbejdsdag på kun 2 timer ganske enkelt er for besværlig at få til at hænge sammen, både for den unge og for virksomheden. Det gør sig ikke mindst gældende i landdistrikter og områder med lange afstande, hvor gevinsten ved at arbejde så få timer på en dag i alt for høj grad ædes op af logistikproblemer og transportudgifter.
I Arbejdsgiverforeningen KA foreslog vi tilbage i foråret 2024, at man tog et opgør med 2-timers reglen og giver de unge mulighed for at arbejde f.eks. 4 timer om dagen på skoledage. Hvis man f.eks. har fri fra skole klokken 13.00, vil det for mange sagtens kunne hænge sammen og dermed give endnu flere unge mennesker mulighed for at tjene en skilling efter skoletid.
Vi ved, at der planlægges yderligere lempelser af reglerne om unges arbejde, som forventes at træde i kraft til sommer. I Arbejdsgiverforeningen KA krydser vi fingre for, at 2-timers reglen blødes op i dén forbindelse.
Christian Borrisholt Steen er politisk konsulent i Arbejdsgiverforeningen KA.