Der er regler for snart sagt alting i de danske virksomheders hverdag, og en klar overvægt af aktørerne i detailbranchen føler, at regelbyrden er vokset de senere år. Det er blevet for meget, mener branchedirektør.
Virksomheder i både engros- og detailbranchen oplever i stigende grad, at de mødes af et voksende kompleks af regler og krav.
Den øgede regulering dækker over alt fra dokumentationskrav og miljøstandarder til forbrugerbeskyttelse og datahåndtering, og for mange virksomheder betyder det, at de skal afsætte flere ressourcer til administration og efterlevelse af regler, hvilket kan hæmme deres daglige drift og konkurrenceevne. Samtidig kan de komplekse krav skabe usikkerhed og gøre det vanskeligt for især små og mellemstore virksomheder at navigere i lovgivningen.
Ifølge Lotte Engbæk Larsen, branchedirektør i Dansk Erhverv Handel, oplever hele 97 procent af alle engrosvirksomheder mener, at mængden af regulering er steget over de seneste tre år. Blandt detailvirksomheder er tallet næsten lige så højt – 86 procent.
“Så der skal gøres noget ved de mange regler, så virksomheder kan gøre det, som de er sat i verden for: At skabe jobs, og sikre produkter og services, som generer værdi i samfundet – og penge i statskassen til velfærd, sikkerhed mv,” skriver hun i et opslag på LinkedIn.
Når danske virksomheder tynges af administrative byrder, fører det til unødvendige processer og stigende omkostninger. Regler og dokumentationskrav kræver tid og ressourcer, som virksomhederne i stedet kunne have brugt på deres kerneforretning, hvilket kan hæmme konkurrenceevnen og skabe frustration blandt erhvervsdrivende.
“Nogle gange bliver det endda så bøvlet, at myndighederne har svært ved at håndhæve og vejlede i reglerne. Det går jo bare slet ikke!” skriver hun.