Den nyligt vedtagne bogføringslov bestemmer, at alle danske virksomheder fremover skal håndtere og opbevare alle bilag digitalt. Men den digitaliserede bogføring kan føre problemer med sig i kølvandet, da mange revisorer mangle kompetencer til at rådgive omkring digitalisering.
Flere kritiske røster var fremme i forbindelse med vedtagelsen af den nye bogføringslov, som bl.a. SMVdanmark mente ville føre til ekstraudgifter og øget detailstyring for de små og mellemstore danske virksomheder, da mange vil blive nødt til at investere i digitale løsninger og i endnu højere grad trække på sin revisors kompetencer.
Men også revisorerne kan få svært ved at løfte opgaven omkring den kommende digitalisering.
Og så ender virksomheden med at stå med et digitaliseringsprojekt, der tager mere tid end det sparre.
Kristian Konradsen
“Hver femte revisor har ikke de fornødne kompetencer til at rådgive om digitale løsninger. Det sætter SMVerne i en svær situation, da de står overfor en omfattende digitalisering, og mange revisorer ikke har ekspertise til at hjælpe dem,” siger Kristian Konradsen, CEO og Partner ved det digitale videnshus, Zignifikant, og refererer til en undersøgelse lavet af bl.a. FSR – Danske Revisorer og Dansk IT.
Mangel på viden
Ifølge Kristian Konradsen har mange revisorer været for langsomme om at tage den digitale omstilling til sig, og ofte ikke kunne se nødvendigheden og vigtigheden i de nye teknologier, der er kommet på markedet. Hver fjerde revisor rådgiver i meget lav grad eller slet ikke om mulighederne for digitale teknologier i dag.
“Der har gennem årene været mange nye teknologier, som har kunnet en masse ting, men som ikke har taget arbejdet fra revisorerne. Der har hersket en ‘alt er som det plejer’-stemning, men denne gang er lovgivningen blevet ændret på en måde, der sætter dem i en uheldig situation, hvor de kommer til at mangle viden og ekspertise.”
Danske virksomheder har endnu halvandet år at løbe på, før den nye bogføringslov træder endeligt i kraft, men selvom dette kan lyde som meget, så mener Kristian Konradsen, at mange SMVer bør få taget hånd om problemet i en fart.
“Med tanke på, hvor mange tusinde virksomheder, der skal have hjælp, rådgivning og nye digitale systemer over det næste halvandet år, så mener jeg, at de skal se at komme i gang, for der bliver meget stor travlhed ved de revisorer, der rent faktisk kan hjælpe og rådgive om dette.”
Gode redskaber for de mindste
Samtidig mener Kristian Konradsen, at der for små virksomheder ikke er nogen grund til panik. Markedet byder på mange digitale løsninger, der sagtens kan hjælpe små virksomheder.
“De er heldigere stillede end de mellemstore virksomheder. Der er mange løsninger, der ikke koster ret meget og som er nemme at sætte op, der kan facilitere de små virksomheders behov.” siger han og slår fast, at skønt der er mange af disse løsninger på markedet, er det straks mere kompleks for en mellemstor virksomhed, da de skal have flere systemer for at opnå synergier ved digitalisering.
“Lige så snart der kommer flere systemer indover, er det nødvendigt at søge den rette professionelle rådgivning, da forkerte valg kan medføre store driftsmæssige udfordringer for virksomheden. Og så ender virksomheden med at stå med et digitaliseringsprojekt, der tager mere tid end det sparre.