Danskerne kommer mindre til skade på arbejdspladsen, og nogle virksomheder tager da også interne kampagner i brug for at passe bedre på medarbejderne.
Kommer medarbejderne til skade i arbejdstiden, giver det adskillige problemer for virksomheden i form af manglende arbejdskraft, merudgifter og meget andet.
I 2023 var ulykkesfrekvensen i Danmark på 242,8 arbejdsulykker pr. 10.000 årsværk. Det er lavere end både sidste år og den gennemsnitlige ulykkesfrekvens for de sidste fem år. Både service- og fremstillingsbranchen oplever et fald i antallet af arbejdsulykker, og fremstillingsbranchen ligger under gennemsnittet for de seneste fem år, viser tal fra Dansk Arbejdsgiverforening.
Hos Trelleborg Sealing Solutions i Helsingør har man aktivt gjort en indsats for at sikre medarbejderne bedst muligt, bl.a. via interne kampagner om både fald og ergonomi, og på bundlinjen kan dette i dag, da man har har reduceret antallet af arbejdsulykker uden fravær fra 14 i 2022 til kun seks i 2023. Samtidig er registreringerne af “tæt-på”-hændelser steget markant fra 53 til 94.
“Medarbejderne føler sig hørt og set, og de fortæller, at de tænker mere over sikkerheden i det daglige arbejde. Så sent som i går kom en medarbejder op til mig for at sige, at en kampagne havde fået ham til at holde fast i gelænderet, når han går ned ad trappen. Det er fedt med sådan en umiddelbar og direkte respons,” siger daglig leder for miljø og arbejdsmiljø Liselotte Wulff-Høyer til Erhverv+.
Netop ulykkesfrekvensen i service- og fremstillingsbranchen er faldet fra sidste år. Begge brancher har færre anmeldte arbejdsulykker, selvom antallet af årsværk er steget fra 2022 til 2023. For servicebranchen ligger ulykkesfrekvensen i 2023 på 213,9, mens den gennemsnitlige frekvens de sidste fem år har været 210,9.
I fremstillingsbranchen er ulykkesfrekvensen 209,6, hvilket er lavere end det femårige gennemsnit på 226,1. Denne branche har vist en vedvarende nedadgående tendens i ulykkesfrekvensen siden 2010.