Forestil dig, at en nøglemedarbejder har sagt op, og du skal finde en erstatning hurtigt. Hvilke kompetencer og egenskaber er nødvendige for at få succes i rollen, og hvordan undgår du at sortere i bunkevis af irrelevante ansøgninger? Her kan AI hjælpe dig effektivt, hvis du bruger det rigtigt.
Mange danske virksomheder mangler medarbejdere – men de vil samtidig også gerne sikre sig, at det er den helt rigtige person, de ender med at få ansat.
Samtidig kan rekruttering for mange SMV’er være en både kompleks og tidskrævende opgave, og ofte lægges der ikke en klar plan eller struktur for, hvordan rekrutteringsprocessen skal foregå – og det ender alt for ofte i fejlansættelser.
“Undersøgelser viser, at en fejlrekruttering koster mellem 75-150 procent af en medarbejders årsløn, når man medregner tabt produktivitet, oplæring og udgifterne ved at skulle finde en ny kandidat. Dét er rigtig mange penge,” siger Yunus Borgstrøm, forretningsudvikler i Erhvervshus Sjælland.
Han fortæller videre, at mange fejlrekrutteringer allerede sker, når virksomheden formulerer jobannoncen. For i disse hersker stadig alt for mange overfladiske og ukonkrete jobbeskrivelser, der mest af alt ligner en ønskeseddel på et kompetencemix, der er svært at finde.
Strukturet tilgang
Det behøver heldigvis ikke at være kompliceret at gøre sine jobopslag mere attraktive og målrettede. Ifølge Yunus Borgstrøm er det lidt som at bage en kage, for ved at følge en opskrift er man som regel meget bedre stillet – især for amatører – end hvis man bare går ud fra mavefornemmelsen hele vejen.
“Rekruttering er ikke en opgave, der bør overlades til tilfældigheder. En struktureret tilgang, kombineret med de rette værktøjer som eksempelvis AI, kan gøre hele forskellen. Det gælder i hele rekrutteringsprocessen – fra at definere den gode medarbejderprofil til at udforme en jobannonce, der skiller sig ud og tiltrækker de rette talenter. Det er muligt, selvom du hverken er ekspert på rekrutteringsprocesser eller AI,” siger han.
Selv er han også begyndt at have AI med som fast tema, når han vejleder virksomheder i strategisk rekruttering i Erhvervshus Sjælland. Her er værktøjerne blandt en fast del af kompetenceforløbet ‘Klar til bedre rekruttering’.
“AI kan analysere store mængder data for at identificere mønstre, som mennesker måske overser og tilføje ny viden og refleksioner. Derfor kan værktøjerne eksempelvis hjælpe med at afdække personprofiler, og give skræddersyede interview-spørgsmål. Dette kan udfordre mere intuitivt drevne ledere, og hjælpe til mere objektive beslutninger og en højere succesrate i rekrutteringen.”
Han giver følgende råd til brug af AI i rekruttering
- Definér kerneopgaverne: Hvad SKAL medarbejderen lykkes med inden for de første 6-12 måneder? Brug AI til at inspirere og give et bud på, hvem der vil være succesfulde profiler til opgaverne.
- Vurder personlige egenskaber: Brug værktøjer som DISC sammen med AI for at finde ud af, hvilke personprofiler, du er på udkig efter.
- Tænk over virksomhedens kultur: Mange virksomheder har et defineret værdisæt, som du med fordel kan bede AI om at tage udgangspunkt i. Det er dog også vigtigt at bruge input fra ledere, medarbejdere og kunder til at identificere nøgleelementer i kulturen og værdierne.
- Skriv en tydelig jobannonce: Optimer sproget ved hjælp af AI, så det er inkluderende, præcist, og henvender sig direkte til de ønskede profiler.
- Fremhæv jeres unikke værdier: Brug eksempelvis analyser og spørg medarbejderne for at finde de mest attraktive værdier for kandidaterne, der også afspejler den virkelighed, de rekrutteres ind i.
- Brug et klart og imødekommende sprog: Test forskellige versioner af annoncen med AI for at finde de bedste formuleringer.
- Afslut med en stærk opfordring til handling: Automatiser processen, så kandidater let kan søge. Der findes mange gode rekrutteringssystemer der hjælper med håndtering af processen.
AI-værktøjer kan hjælpe virksomheder med at simulere scenarier for at finde den bedste kandidat, både fagligt og kulturelt. Teknologien kan også automatisere dele af rekrutteringen, så der er tid til den strategiske del. Dog kan AI ikke stå alene i processen, og det er vigtigt, at rekruttereren har de rette færdigheder og værktøjer.
“En kombination af menneskelig indsigt og AI skabe en mere effektiv og datadrevet rekruttering, som gavner både på kort og lang sigt. AI er et værktøj, ikke en erstatning for menneskelig intuition,” siger Yunus Borgstrøm.