Skønt der er stor mangel på arbjedskraft mange steder i landet, står en stor gruppe mennesker stadig uden for arbejdsmarkedet. Men disse mennesker kan blive værdifuld arbejdskraft, mener videnshuset, Cabi.
De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at der aktuelt er 74.000 ledige stillinger alene i den private sektor. Det er et meget stort tal, der vidner om den store mangel på arbejdskraft, man oplever i mange brancher og sektorer.
Men det er faktisk muligt at finde ledig kapacitet i den eksisterende arbejdsstyrke. I hvert fald, hvis virksomhederne tør tænke kreativt. Det vurderer udviklingschef i videnshuset Cabi, Ella Petersen.
”I mange virksomheder løser nøglemedarbejdere hver dag nogle opgaver, der ikke kræver hverken fag- eller specialistviden. De opgaver kan ofte varetages af en person, der ellers befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet, og som hurtigt kan træde til i en deltidsstilling eller et fleksjob. Sker det, får virksomheden frigivet værdifuld tid blandt sine nøglemedarbejdere.”
Tænke i nye baner
Langt de fleste virksomheder har været tvunget til at tænke ud af boksen for at få udfyldt de ledige stillinger, men ifølge Ella Petersen er der gode grunde til at tænke endnu mere ud af boksen, hvis virksomhederne skal skaffe flere hænder. De skal nemlig være mindre opsatte på at ansætte faglærte til en fast 37-timers arbejdsuge.
”I mange brancher er der bare ikke nogen ansøgere til den slags stillinger lige nu. Så hvis arbejdsgiverne vil de fyldte ordrebøger til livs, er de i rekrutteringsøjemed nødt til at gå alternative veje. Her er det altså en god idé at pulje arbejdsopgaver på nye måder frem for at tænke i reelle stillinger. Og så se, om nogle konkrete opgaver i stedet kan løses af personer fra kanten af arbejdsmarkedet,” siger hun.
Det handler ifølge Elle Petersen om at frigøre mest muligt tid fra de faglærte ansatte, så disse kan bruge deres arbejdsdag der, hvor det giver mest mening for hele virksomheden. Eksempelvis bruger en faglært svejser ofte kun halvdelen af sin arbejdstid på opgaver, der kræver et svejsecertifikat.
“Svejseren, muureren, maleren, elektrikeren eller tømreren bruger også en del tid hver dag på at holde styr på materialer eller rydde op på byggepladsen. Altså opgaver, der efter kort tids oplæring sagtens kan varetages af en person, der af den ene eller anden grund kun arbejder et begrænset antal timer,” siger Ella Petersen.