Restauratørerne er hårdt ramt af prisstigninger og mangel på arbejdskraft, ligesom mange kæmper med at få afbetalt de coronalån, de optog i forbindelse med epidemien.
Det er svært at være restauratør lige nu. Restaurationsbranchen står stadig med det ene ben i en coronakrise, og det andet ben i en ny, energikrisen.
Gældsophobning, hårde rentevilkår, mangel på arbejdskraft og dystre fremtidsudsigter er vilkårene for en branche som skatteminister Jeppe Bruus i dag var inviteret ud til en ærlig drøftelse i og omkring. Med til drøftelserne var restauratører fra Gorms’, Sticks ’n Sushi og Yaffa.
”Vi mødte en minister, der havde forståelse for branchens udfordringer og som var villig til at se på alle værktøjerne i skuffen. Men i den forbindelse er det også vigtigt for os at sige, at vi måler på handlinger og ikke forståelse – og vi har i den grad brug for handling nu,” siger Torben Hoffmann- Rosenstock, Direktør i DRC.
Brug for politiske tiltag
Branchens virkelighed er i dag præget af, at energipriserne er steget op mod 1200 pct. siden 2019, det betyder f.eks. at en almindelig restaurant, der bruger omkring 200.000 kWh, ville betale omkring 51.000 kr. i august 2019, mens de i dag betaler 679.000 kr. i august måned. Det gør en enorm og mærkbar forskel.
Hos restauratørerne var der tilfredshed med mødet, og flere havde konkrete råd om tiltag med til ministeren.
“Det var godt med en ærlig og konkret dialog med ministeren, som udviste stor lydhørhed og forståelse. Vores appel fra Gorms var at stoppe de hårde coronalån med høje renter asap eller sætte dem på pause, og lave momslån igen med det samme” udtaler Jakob Mikkel Hansen, CFO i Gorms, og fortsætter:
“Der er selvfølgelig også behov for at se på de løsninger, der ikke har negativ effekt på inflationen på lang sigt, så som momsfradrag på restaurantbesøg på niveau med hotellerne.”
Samtidig var der et håb hos restauratørerne om, at man fra politisk side ville hjælpe dem med at gøre det muligt at fokusere på at skabe indtjening, hvilket er afgørende for at kunne sikre virksomhederne i fremtiden.
”Vi har brug for likviditet i branchen – og uden at forgælde os yderligere. I stedet for at bekymre os om fremtiden, så håber vi bare på snart at kunne fokusere på at skabe ro for vores mange medarbejdere, skabe rammerne for vores gæster og give dem uforglemmelige oplevelser”, udtaler Kim Rahbek, medejer af Sticks’n’Sushi.
En ulykke kommer sjældent alene. Restaurationsbranchen har
- Råvarestigninger på op mod 200 %.
- Mangel på arbejdskraft, som på den ene side holder lønningerne oppe – og på den anden side holder driften nede
- Huslejestigninger på 6-9 % i forhold til sidste år
- Coronagæld der stadig skal betales af på i de kommende år til en tårnhøj rente på over 8 %
- Energikrisen der har sat priserne op med over 400 % på det seneste år og 1200 % på de seneste to år