Folketingets beslutning om at afskaffe prisloftet på overskudsvarme gør det nemmere at integrere overskudsvarme fra bl.a. industri og datacentre i fjernvarmenettet.
Der er blevet fyret for gråspurvene overalt i landet de seneste mange år, da det grundet et prisloft ikke har været muligt for danske virksomheder at sende overskudsvarme fra eks. servere eller industri ud på fjernvarmenettet.
Her kunne det ellers været et grønnere alternativ til fossile brændstoffer, men sådan har det ikke skulle være – før nu. For en ny aftale fra Folketinget har gjort op med prisloftet, der i sin tid blev skabt for at forhindre energiselskaber i at udvikle urentable projekter, der vil give højere varmeudgifter for forbrugerne.
”Klimamæssigt er det tåbeligt, at vi på den ene side har tilladt udbygning af voldsomt energislugende datacentre med rekordfart, mens vi på den anden side har blokeret for, at forsyningsselskaberne kan udnytte overskudsvarmen effektivt”, siger Jens Dahlstrøm, der er chefkonsulent for klima og energi i IDA.
Prisloftet, der nu bliver fjernet, har, de gode intentioner til trods, vist sig at være en besværlig størrelse, da det har skabt stor usikkerhed for virksomheder og fjernvarmeselskaber, og det har vist sig, at være en problematisk stopklods for udnyttelse af overskudsvarmen.
Derfor glæder Emil Fannikke Kiær, erhvervs- og medlemsdirektør i Dansk Industri, sig da også over, at det nu bliver muligt at sende overskudsvarme ud til danskerne, og ikke bare op i den blå luft.
“Der er et kæmpe uudnyttet potentiale i overskudsvarmen, som bare har ventet på, at de rette rammer kom på plads. Det har vi fået nu. Virksomhederne står klar til at levere, varmeselskaberne står klar til at få den grønne energi frem til forbrugerne, og nu kan vi forhåbentlig få gang i mange gode overskudsvarmeprojekter store som små,” siger han.