Dugfriskt lovforslag skal give ejendomsvirksomheder samme fordele som andre virksomheder ved generationsskifte. Særlige krav, som ikke stilles til andre brancher, giver dog urimelige og ulige vilkår, mener ekspert.
Ejendomsvirksomheder får nu samme rettigheder som andre erhvervsvirksomheder, når det handler om at overdrage virksomheden til næste generation gennem succession. Det er i hvert fald kernen i et nyt lovforslag, som regeringen lagde frem i Folketinget sidste uge. De nye regler åbner op for, at ejendomsbranchen også kan videregive stafetten skattefrit til arvinger, ligesom det allerede er muligt i andre erhverv.
Men ifølge Alex Kristensen, ejendomsekspert hos Redmark, har Danmark allerede har et solidt regelsæt, der gør generationsskifte smidigt for erhvervsvirksomheder, og nu får ejendomssektoren endelig samme mulighed. Dog indeholder det nye lovforslag visse betingelser, som udelukker en bestemt type ejendomsselskaber fra fordelene – disse bliver stående udenfor, mens toget kører videre.
Opkøbes de af udenlandske selskaber, kan det ydermere medføre tab af danske arbejdspladser, og det har næppe været intentionen, men kan blive udfaldet
Alex Kristensen.
“Historisk har man opfattet ejendom som et passivt aktiv, hvorfor ejendomsvirksomheder ikke har haft de samme gode skatteregler for generationsskifte. Det vil man lave om på nu, men desværre med krav specifikt for ejendomsvirksomheder om, at ejeren skal eje mere end 50 procent af virksomheden, samt at vedkommende skal deltage aktivt i driften, hvis skattefritagelsen skal muliggøres,” siger Alex Kristensen.
Han forklarer, at mange ejendomsvirksomheder drives af partnere – ofte to, der deler 50/50 – da det kræver masser af kapital. I branchen er det helt normalt, at ejere styrer sammen, men de nye regler lukker dem ude fra generationsskifte.
De nye regler kræver således, at ejeren af ejendomsvirksomheden deltager aktivt i driften, og det krav stilles ikke til andre virksomheder i Danmark. Med kravet vil man undgå, at der gennemføres generationsskifte med passive ejendomsinvesteringer.
“Mange danskere har i dag passive investeringer i ejendomme som en del af deres formue. Regeringen ønsker ikke, at disse passive investeringer kan overdrages skattefrit til næste generation. Vi har fuld forståelse for dette krav om aktiv deltagelse i driften. Men det er en misforståelse at sidestille et ejerskab på 50 procent eller lavere med, at ejeren ikke deltager aktivt i driften,” siger Alex Kristensen, som mener, at de eksisterende skatteregler allerede indeholder krav, som med fordel kunne kopieres til ejendomsvirksomheder.
De nuværende regler blokerer generationsskifte for ejerandele under 25 procent, og det ifølge Alex Kristensen bør dette også gælde ejendomsvirksomheder. Han frygter, at en manglende justering af dette vil skubbe ejendomme ud af hænderne på de danske familievirksomheder.
Alex Kristensen, der er statsautoriseret revisor, ekspert i ejendomsspecialet og partner hos revisionsvirksomheden Redmark,”I så fald risikerer vi, at ejendommene vil blive samlet på færre hænder hos de kapitaltunge pensions- og kapitalfonde. Opkøbes de af udenlandske selskaber, kan det ydermere medføre tab af danske arbejdspladser, og det har næppe været intentionen, men kan blive udfaldet,” siger Alex Kristensen.