Københavnske The -able forhandler keramik, tæpper og andre håndlavede produkter, skabt af mennesker på flugt verden over. Ideen til virksomheden udsprang af en e-mail, som grundlæggeren Kirstine Kruse om køb af årets firmajulegave.
At få en god idé til en virksomhed kan for nogle være en proces, der tager år, før idéen for alvor materialiserer sig.
Men for Kirstine Kruse, grundlægger af The -able, der sælger brugskunst skabt af flygtninge forskellige steder i verden, opstod idéen på et helt konkret tidspunkt. Efter at have været i praktik i flygtningelejre i både Libanon og Grækenland under sit sociologistudie oplevede hun, at mange af flygtningene besad store evner som f.eks. skræddere eller keramikere.
Hjemvendt modtog hun på sin første dag i et nyt job en mail, hvor hun kunne bestille den julegave, hun ønskede fra sin arbejdsgiver.
“Der tænkte jeg med det samme, at det ville være langt bedre for alle, hvis virksomheder købte julegaver af høj kvalitet til deres medarbejdere og samtidig hjalp mennesker på flugt rundt omkring i verden. Det var min idé, og den har jeg siden lavet om til The -able” siger hun, da vi mødes på hendes kontor på Nørrebro i København.
Giver blod på tanden
På hylderne i det lille kontor står der keramik fra Palæstina, vævet stof fra Libanon og toilettasker lavet af gummibåde fra Grækenland. Kirstine Kruse fortæller, hvordan forretningen The -able langsomt begyndte at tage form.
Hjemvendt fra flygtningelejrene arbejdede hun fuldtid og sparede op i nogle måneder, inden hun tog tilbage til Libanon og Grækenland for at finde samarbejdspartnere og foretage de første indkøb til virksomheden. Her endte hun med at fylde et par hundrede kilo i tasker og kufferter, og så var hun ellers klar til at tage de første spæde skridt ud i sin iværksættertilværelse.
“Jeg havde ingen erfaring overhovedet med at drive forretning og havde også et godt fuldtidsjob ved siden af, men da jeg kom hjem fra de ture, gik jeg lige så stille i gang. Jeg lavede en hjemmeside og kontaktede virksomheder, men alle, der ikke kendte mig i forvejen, sagde nej. Heldigvis var der fire eller fem i mit netværk, der sagde ja,” siger hun.
At starte en sådan virksomhed fra bunden viste sig dog hen ad vejen at byde på betydelige udfordringer. For det første sidder The -ables samarbejdspartnere mange steder i verden og er ofte enten flygtninge eller generelt udsatte borgere i de lande, de bor i.
Derudover er Kirstine Kruse løbet ind i udfordringer både med at have varer nok på hylderne og med f.eks. de afghanske toldmyndigheder, når varer og produkter skal sendes ud af landet og til Danmark.
“Derfor er det også ekstra fedt, at jeg får enormt god feedback fra mine kunder, der tit skriver til mig, hvor glade de er for de kopper eller håndklæder, de har fået i julegave. Det giver rigtig meget lyst til at blive ved – især når det nogle gange er op ad bakke, som det jo kan være for mange små iværksættere,” siger hun.
Samtidig er det for hende vigtigt, at de varer, lokale vævere, kunstnere og keramikere sælger til The Able, er kvalitetsprodukter, og at samarbejdet netop er en forretning – ikke velgørenhed.
“Jeg køber ikke deres ting, fordi jeg har ondt af dem. Jeg køber dem, fordi de kan sælges videre og skabe en værdi for mine kunder her i Danmark. At den handel så også gør noget godt i Libanon, Afghanistan og andre steder, er jeg naturligvis rigtig glad for. Jeg handler med dem, fordi jeg tror på dem og deres evner, og det synes jeg er langt mere værdigt for begge parter.”