Står det til de unge kokke og tjenere, skal der kæmpes for en sundhedsordning og mere i løn ved de kommende overenskomstforhandlinger. Det viser en optælling af de 350 ønsker som kommer forud for årets elevkonference om OK23 torsdag.
3F København har spurgt landets kokke- og tjenerelever om, hvilke krav de mener, der skal kæmpes for ved de kommende OK23-forhandlinger, og her står det klart, at fremtidens kokke og tjenere forventer en bedre løn i fremtiden, end den de stilles i udsigt i dag.
Langt fra København, i Ribe på den jyske vestkyst, er restauratør og indehaver af Den Gamle Arrest og Restaurant Kolvig, Tobias Skovmose, enig i at branchen trænger til at få kigget på lønnen, hvis det skal være muligt at rekruttere i fremtiden.
“Helt generelt er der for dårlige lønforhold i branchen. For mange tjener for lidt i forhold til, hvad de og deres arbejde reelt er værd. Selvom der er sket en lønstigning de seneste år, så mener jeg stadig, at lønnen er for dårlig.”
Et spørgsmål om kunder
Siden coronaens tid er der sket et lønhop mange steder, og ifølge Tobias Skovmose er mange kokkelønninger steget fra omkring 140 kroner i timen til op mod 170 pr. time. Ikke desto mindre mener han, at der er behov for at branchen som helhed hæver lønningerne yderligere.
“170 kroner i timen svarer ca. til en tømrers løn. Men tømreren arbejder ikke om aftenen, og arbejder i det hele taget under helt andre forhold. Det er hårdt at være tjener, hvor man er på benene hele aftenen, slæber fade og alt muligt andet. Det synes jeg, at lønnen i højere grad bør afspejle.”
Ønsket fra de 350 unge kokke og tjenere om bedre lønforhold dækker både over krav om mere i grundløn, men også en forbedring af de tillæg, som der særligt bruges i branchen, hvor der er meget arbejde i aften- og nattetimerne.
På Tobias Skovmoses restauranter får de ansatte med hans egne ord en god løn, der ligger over gennemsnittet. Derudover får alle ansatte pension og sundhedsordning, dog er han ikke medlem af et fagforbud.
“Mine ansatte vil gerne have pengene i lommen, og det får de så. Jeg har også en del løsansatte, der f.eks. har sabbatår eller læser ved siden af, som hellere vil have en god løn end et medlemsskab af en fagforening.”
Men selvom han gerne så at branchen generelt forbedrede sine lønforhold, så mener han også, at dette i sidste ende afhænger af en forståelse for højere restaurantpriser blandt de betalende gæsterne.
“Gæsterne bestemmer jo i sidste ende, hvad tingene skal koste. Bliver de væk, hvis man hæver priserne, så er det svært at give en bedre løn. Den løn, man betaler, den skal man jo kunne tjene hjem igen.”

