Vores veje kan i fremtiden blive elektrificeret og få nedlagt køreledninger, der kan oplade trafikanternes battier, mens de kører. Et netop udsendt udbud fra Vejdirektoratet giver fingerpeg om, hvor den første køreledningsstrækning etableres, og det kan få afgørende betydning for udviklingen af fremtidens lastbiler.
Transportsektoren står over for en omfattende elektrificering i de kommende år, hvor den grønne omstilling for alvor vil blive en realitet i alle brancher over hele landet; ikke mindst i transportsektoren, der vil komme til at gennemgå en massiv forandring. Èn af måder, der potentielt kan komme til et spille en stor rolle for fremtiden på transportområdet, er de såkaldte e-veje, som er en motorvejsstrækning, hvor lastbilen kan lade sit batteri, mens den kører.
Vejdirektoratet kigger netop nu på muligheden for at etablere en eRoad på den næsten 200 kilometer lange strækning mellem Øresundsbroen og Femern. De indledende undersøgelser er igangsat.
Når man skal køre fra Fyn til Rom, så betyder det utroligt meget ikke at skulle stoppe en halv time flere gange på vejen.
Søren Büchmann Petersen.
“Det er en kendsgerning, at fuldelektriske, batteridrevne lastbiler er på vej, og når mange af disse skal i gang med at køre længere strækninger, så bliver der behov forat lade lastbilerne en route. Skal opladningen ske på truck stops, så kan man nemt forestille sig nogle flaskehalsproblemer. Derfor er e-veje interessante, idet flaskehalse undgås, når lastbilerne kan lade, imens de kører,” forklarer Anton Freiesleben, salgsdirektør i Scania Danmark, den officielle importør af Scania lastbiler og busser i Danmark.
Erfaringer fra nabolande
Hos DTL – Danske Vognmænd følger man interesserede med på sidelinjen, og kigger især mod Tyskland og Sverige, hvor der også udføres forsøg med e-veje. Som bindeled mellem netop disse to lande, er Danmark et oplagt transitland.
“Vi følger med i, hvad der sker på området, da det kan få store konsekvenser for vores branche, hvis der kommer e-veje i Danmark, og det vil være et markant skridt på vejen i forhold til den grønne omstilling. Vi skal være med på den grønne udvikling, men også på en måde, der giver mening for vognmændene,” siger Søren Büchmann Petersen, chefkonsulent ved DTL – Danske Vognmænd.
I Tyskland planlægges der allerede nu to gange 100 kilometer med køreledninger, og den potentielle danske tilføjelse kan derfor ses som en forlængelse af vores nabolands indsats på området. Udbuddet, der netop er udsendt af Vejdirektoratet, er en mindre undersøgelse af køreledninger mellem Øresundsbroen og Femern.
Forundersøgelsen skal danne grundlag for den politiske beslutning om de første køreledninger på de danske motorveje, og resultatet ventes at foreligge i maj næste år.
“I teorien vil køreledninger muligvis være en god løsning for fremtiden, men i praksis vil der nok også være store udfordringer f.eks. for særtransporter af vindmøller og andet gods i store dimensioner. Selvom det fortsat er lidt en science fiction-løsning, så er der ingen tvivl om, at det på papiret har potentiale til at få stor betydning for transportsektoren. Hvis man ikke er begrænset af tidskrævende opladning, så vil det betyde meget for f.eks. transporttiderne og dermed effektiviteten,” siger Søren Büchmann Petersen.
En mulig ende på små problemer
Ifølge Anton Freiesleben og Scania, er den langsigtede strategi, at køreledningerne på sigt skal blive så udbredte på motorvejsnettet, at man vil kunne bygge lastbiler med væsentligt mindre batterier, og det er godt nyt for både forbrugere og klima, forklarer salgsdirektøren.
“Hvis vi kan bygge lastbiler med mindre batterier, vil det betyde, at vi vil se et markant fald i prisen på de fuldelektriske lastbiler. Det betyder også, at flere omstiller sig til ellastbiler hurtigere, og at vi skal bruge langt færre ressourcer på at bygge lastbilerne, så der er mange gevinster at hente for både klima og pengepung.”
Når man hos Danske Vognmænd vurderer en potentiel fremtid med e-veje, hæfter man sig især ved muligheden for at undgå tidskrævende opladninger, hvor der nemt kan opstå flaskehalsproblemer og lange ventetider ved de ladestandere, lastbilchaufførerne eller vil blive nødt til at standse ved på turene rundt i Europa.
For transportsektoren er præget af ekstrem hård international konkurrence, og det at skulle standse en halv eller en hel time flere gange på vej gennem Europa, kan blive afgørende for den transporttid, man i sektoren måles hårdt på.
“Det betyder ikke så meget, når man i sin privatbil skal et smut i sommerhus. Men når man skal køre fra Fyn til Rom, så betyder det utroligt meget ikke at skulle stoppe en halv time flere gange på vejen. Og vi er i en branche, hvor der er ret små marginer, og der ikke skal meget til at vende overskud til underskud,” siger Søren Büchmann Petersen.