En weekend var, hvad der fra lovgivernes side blev givet af tidsramme for eksperter og parter til at komme med en tilbagemelding på udkastet til loven om huslejeloft. Dybt kritisabelt, mener EjendomDanmark.
”Det tog otte år at sammenskrive lejelovgivningen, fordi området er så kompliceret. Vores medlemmer – og samfundet som helhed – fortjener bedre end en så overfladisk lovbehandling, hvor der fortsat er så mange usikkerheder.”
Sådan siger juridisk direktør i EjendomDanmark, Lena Hartmann, om lovgivningsprocessen omkring huslejeloftet, der efter megen politisk debat efter alt at dømme snart bliver en realitet her i landet.
Lovforslaget blev sendt i høring sent fredag eftermiddag med en frist blot 66 timer og 15 minutter senere – hvor det reelt kun var de 2 timer og 15 minutter, der var inden for almindelig kontortid.
”Boliglejeret er et meget kompliceret område, og hvert et komma har stor betydning. Derfor er det under al kritik, at lovgivningsprocessen er så uhørt forjaget. Samtidig rejser det en grundlæggende usikkerhed om, hvordan vi i fremtiden skal forvente, at det lovgivende arbejde på dette område vil foregå,” siger Lena Hartmann.
Forkerte forudsætninger
EjendomDanmark havde ellers noteret sig en række kritikpunkter, ligesom man havde noteret sig adskillige unøjagtigheder i lovforslaget.
For førstnævnte drejer det sig blandt andet om den manglende vurdering af om Grundloven overholdes samt en fuldstændig underkendelse af størrelsen på den administrative byrde, der vil følge med.
Lovforslaget vækker også bekymring for retssikkerheden, da den vurderes til at gå på kanten med velkendte principper i forvaltningsloven i forbindelse med tvistbehandlingen. Og med den forjagede proces er der ikke tid til at undersøge det til bunds.
”Vi havde gerne allerede under forhandlingerne vist politikerne, hvor stor øget en administrativ byrde de er ved at skabe. Nu kan vi se, at det bliver negligeret i bemærkninger til lovgivningen, der dermed er baseret på forkerte forudsætninger. Ejendomsvirksomhederne skal ikke drukne i endnu mere bureaukrati – tværtimod bør de have luft til at koncentrere sig om deres kerneområde: Nemlig at sikre gode rammer for deres kunder,” siger Lena Hartmann.