I sidste uge var TEKNIQ på banen med et nyt forslag om skattefritagelse for faglærte iværksættere under 30 år, et forslag der mødte skepsis fra Danske Iværksættere, der frygter snyd som følge af de foreslede regler. En risiko, man må løbe, lyder det fra arbejdsgiverne.
Skal det give skattefrihed, hvis man starter eks. en installationsvirksomhed, inden man er fyldt 30 år?
Det mener man hos arbejdsgiverforeningen TEKNIQ, og det var da også budskabet i det forslag, de i sidste uge satte i verden. I forslaget kan faglærte iværksættere under 30 år helt slippe for selskabsskatten – og tanken er, at dette skal gøre iværksætteriet mere tiltrækkende og give de små virksomheder en bedre start på livet.
Forslaget mødte dog ikke udelt opbakning fra iværksætterne selv, og Peter Kofler, bestyrelsesformand i Danske Iværksættere, så flere potentielle faldgruber ved det nye skatteforslag.
“Hvis den ene iværksætter er 29 og den anden er 31, men 31-årige er den eneste, der kan drive en rentabel forretning, hvorfor skal den yngste så have skattefordele? Det mener jeg, er en forkert måde at gribe det an. Samtidig bør man sikre sig, at ordningen ikke udnyttes således at virksomheden lukkes igen, når indehaveren fylder 30,” sagde han.
Risici
Hos TEKNIQ erklærer underdirektør, Maria Schougaard Berntsen, sig enig i, at forslaget kan give en vis skævvridning og favorisering af visse iværksættere frem for andre.
“Det kan måske virke urimeligt, men sådan er der mange regler. Studerende under 18 år for heller ikke SU. Vi tror på, at den øgede aktivitet, som dette tiltag kan skabe, kan resultere i flere virksomheder. Det er urealistisk at give skatterabat til alle, og vi ser det ikke som et problem, at fordelen stopper, når ejeren bliver 30 år,” siger hun.
Peter Kofler frygter samtidig, at man i nogle selskabskonstruktioner vil indsætte en stråmand, der er i 20’erne, og på den måde høste de fordele, som denne konstruktion giver.
“Der vil altid være en risiko for snyd, hvis nogen virkelig vil omgå reglerne. Men ordningen vil være bundet op på personen, altså den unge, og der er klare begrænsninger. For eksempel kan man ikke frit overføre større summer som pengegaver, og det kræver et velorganiseret system at udnytte denne type ordning. Det er ikke noget, der vil være let at gøre,” siger Maria Schougaard Berntsen.