Enhver organisation eller virksomheder gennemgår løbende forskellige former for forandringer og tilpasninger til nye udfordringer eller tider. Det kender Lars Fyhn Jacobsen, teamleder i pakkeriet hos Arla Foods’ ostemejeri i Troldhede, alt til. Men for ham er opskriften på forandringsledelse klar.
Forandringer kommer man aldrig udenom – slet ikke på en arbejdsplads med mange medarbejdere i en omskiftelig branche.
Det mærker man også i hverdagen på Arla Foods’ ostemejeri i Troldhede, hvor Lars Fyhn Jacobsen til dagligt er teamleder. Her er der gennem årene sket mærkbare forandringer på mange området – og sådan vil det efter alt at dømme også være i fremtiden.
For ham er der tre nøgleord, når det kommer til forandringsledelse, hvor medarbejderne skal vænne sig til nye måder at gøre tingene på, og samtidig have en forståelse for det, der skal laves om.
Her mener Lars Fyhn Jacobsen, at inddragelse, lydhørhed og tålmodighed er altafgørende.
“Det er helt afgørende at inddrage medarbejderne. På den måde opfattes forandringer som positivt, fordi man forstår, hvorfor det er nødvendigt. Det er også lettest og sjovest at gennemføre forandringer, når der bliver lyttet til ens erfaringer og input,” siger han til Erhverv+.
Samtidig slår han fast, at forandringsledelse er afhængig af, at ledelse er lydhøre og forstår, at medarbejderne undertiden kan være i pressede situationer med stor travlhed, hvor diverse nye tiltag og forandringer kommer i anden række, og bliver gennemført langsommere, end ledelsen oprindeligt havde ønsket.
Derudover mener han, at det er vigtigt, at forandringerne kommer i et passende interval.
“Nogle gange kan forandringer ske så hurtigt, at man har svært ved at nå at se resultater, inden der igen skal ske forandringer. Det er ikke så motiverende, hvis man ikke rigtigt når at se udbytte af arbejdet,” siger han.