Danskerne køber stadigt flere elbiler, og den gradvise forandring af landets bilpark sætter helt nye krav til landets mange mekanikere, der får brug for helt nye kompetencer for at imødekomme kundernes behov i fremtiden.
Der sker store forandringer i danskernes måde at transportere sig selv rundt på i disse år. Der kommer stadigt færre gammeldags forbrændingsmotorer og flere og flere elbiler med batteri i stedet. Det giver store udfordringer ved landets mekanikere, der skal omstilling sig til i stigende grad at servicere de mange nye elbiler, og kunne give kunderne den bedst mulige service.
“Der er helt klart tale om en trend, der kører på fuld skrue. Efterspørgslen fra befolkningen har gjort, at der er langt flere elbiler på vejene end før, og det gør at især frie værksteder gerne vil være klar til fremtidens biler,” siger Jan Geertsma.
Han underviser på AutoVidencenter Fyn, Syddansk Erhvervsskole, hvor man gennem de seneste 12 år har efteruddannet omkring 500 mekanikere i elbiler. Ifølge ham er bølgen med efteruddannelse af mekanikere inden for elbiler den mest intense, han har været ude for de seneste femten år.
Fremtiden stiller krav
Antallet af elbiler på de danske veje steg med 108 procent alene i 2021. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Det betyder, at antallet af elbiler i Danmark er steget fra 31.900 til 66.600 på bare ét år.
Den markante vækst i antallet af elbiler presser mekanikerne, der skal omstille sig hurtigt til at kunne imødekomme kundernes skift i behov. Mens alle mekanikere er uddannet i traditionelle biler med forbrændingsmotor, er stort set ingen uddannet til kun at arbejde på elbiler. Det sætter krav til efteruddannelse.
“Uddannelsen i elbiler er et fagområde, som mange af vores egne medarbejdere i vores løbende kompetenceafklaring har udtrykt et ønske om at arbejde med. Det flugter rigtigt godt med, at vi som krav har, at der skal være minimum én medarbejder på hvert autoværksted, som har været gennem forløbet, der fungerer som centrets elbilsambassadør og go-to-guy for det øvrige personale,” siger Christina Bentzen HR-chef i Euromaster.
Værkstedskæden har indtil videre 32 medarbejdere, der været igennem uddannelsesforløbet, og snart følger 14 mere.
“Vi ønsker at tiltrække de bedste mekanikere og med den lave arbejdsløshed på markedet, er det en hård kamp. Efteruddannelse er i høj grad efterspurgt blandt mekanikerne i branchen. Derudover har uddannelsen ikke kun et lærerigt formål. Der er også et socialt aspekt, da vores teknikere igennem forløbet danner netværk på kryds og tværs af vores afdelinger i hele landet,” siger Christina Bentzen.