I perioden september til februar endte 5.290 rekrutteringsforsøg inden for fagene kok og tjener uden ansættelse af en person med de rette kvalifikationer. Det svarer til omkring fyrre procent af alle forsøg.
At skaffe nok og kvalificeret arbejdskraft til hoteller, caféer og restauranter har længe været en stor hovedpine for hele branchen, der da også er det samlede erhverv i landet, der kæmper mest med at få personale nok til at drive forretning.
Det viser nye tal fra STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering), der viser, at 39 procent af alle rekrutteringsforsøg i perioden september 2022 til februar 2023, var forgæves. Ser vi på det generelle tal på tværs af alle brancher, ligger det på 22 procent.
”Det er dybt bekymrende, at vi fortsat har så stort udfordringer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Ikke alene bremser det væksten og udviklingen i vores erhverv. Det koster i den sidste ende også indtægter til de offentlige kasser”, siger Jeppe Møller-Herskind, kommerciel direktør i brancheforeningen, HORESTA.
Især kokke og tjenere er fortsat de to grupper, der er absolut sværest at rekruttere, og i perioden september til februar endte 5.290 rekrutteringsforsøg inden for disse fag uden ansættelse af en person med de rette kvalifikationer.
På Hjerting Badehotel nord for Esbjerg har man længe kæmper med at skaffe arbejdskraft nok, og selvom det i det store hele er lykkedes, lægger hotelchef, Lars Munk, ikke skjul på, at ikke alle jobs i dag er besat. Men han fortæller samtidig, at den arbejdskraft, de får ansat, stort set aldrig kommer via jobopslag.
“Det ser okay ud med hensyn til arbejdskraft, og vi har dem, vi skal bruge, men heller ikke mere end det, og det er en svær og langsommelig proces at finde nye medarbejdere. Vi søger pt en kok, men der kommer intet ud af jobopslag. Vores medarbejdere findes vi via netværk og gode kontakter.”
I alt fortæller 46 procent af landets hoteller og restauranter, at de har mistet omsætning som følge af mangel på arbejdskraft.