Apotekeren Shahpour Sobhani fra Aabenraa kunne i sidste uge fortælle, at han måtte lukke en filial grundet mangel på arbejdskraft. Det er han langt fra ene om, viser tal fra Apotekerforeningen.
“Vi har valgt helt at lukke, og det er udelukkende på grund af personalemangel,” fortalte Shahpour Sobhani i sidste uge Jydske Vestkysten, efter at han måtte lukke Fasan Apoteket i Aabenraa.
Men ser vi ud over landkortet, så er Shahpour Sobhani langt fra den eneste, der gennem de seneste år har måtte dreje nøglen om af netop den grund. da den nye apotekerlov i 2015 kom til verden gav den mange nye apoteker landet over, men siden er en del lukket igen, mange af disse grundet personalemangel.
Spørger man Dan Asmussen, vicedirektør i Danmarks Apotekerforening, er der tale om et stigende problem for branchen.
“Ja, det må vi desværre konstatere. Apotekerne har historisk set stået for at uddanne farmakonomerne, der er den største faggruppe på apoteket. De seneste år har især sygehusene i stigende grad fået øjnene op for værdien af den medarbejdergruppe, og de ansætter i stigende grad farmakonomer som følge af problemer med at fastholde sygeplejersker,” siger han.
Han fortæller videre, at selvom uddannelseskapaciteten på Farmakonomskolen er øget de seneste år, og i år har været ekstraordinært højt på mere end 300 studerende, har det ikke været nok.
“Derfor har stadigt flere apoteker vanskeligt ved at få bemandingen til at hænge sammen. Og nogle vælger – som Shahpour Sobhani– at lukke filialer, fordi det ikke er muligt at bemande dem. Det går ud over danskernes tilgængelighed til den medicin de får ordineret af den praktiserende læge. Ikke mindst derfor er det et problem, der skal adresseres.”
Flere skal uddannes
Ideen med at farmakonomer skal uddannes som professionsbachelorer var, at fremtidssikre uddannelsen og øge uddannelseskapaciteten, så den stigende efterspørgsel efter farmakonomer kan imødekommes.
Og for Apotekerforeningen er det også i uddannelsessystemet, at nøglen til at løse udfordringen med den manglende arbejdskraft skal findes, så der ikke også i fremtiden skal være lignende situationer, hvor apoteker må kaste håndklædet i ringen grundet personalemangel.
“Først og fremmest skal vi have øget uddannelseskapaciteten. Det samarbejder vi med Farmakonomskolen, sygehusapotekerne og professionshøjskolerne om. Planen er, at der fremover skal optages mindst 400 farmakonomstuderende om året,” siger Dan Asmussen.
Men det tager tid at uddanne store mængder nye farmakonomer, og for de apotekere, der allerede i dag står og mangler personale, er det ikke den hurtige løsning, de har brug for.
“Derfor ser vi også på, hvordan vi kan hjælpe apotekerne med at løse opgaverne med den tilgængelige arbejdskraft, f.eks. er vi ved at se nærmere på, hvordan man kan automatisere flere processer på apotekerne og måske ændre arbejdsdelingen internt på apotekerne, så der er flere opgaver, der kan løses af andre personalegrupper, som ikke er farmakonomer eller farmaceuter,” siger Dan Asmussen.