Det nye erhvervsgymnasium, EPX, som regeringen i et udspil lægger op til at sætte i verden, er blevet taget godt imod af både det danske erhvervsliv og fagbevægelsen.
Det kniber med at få de unge til at vælge sig en erhvervsuddannelse. Samtidig er der mange unge, der ikke har høje nok karakterer til at have retskrav på optagelse til hverken de tre-årige gymnasiale uddannelser eller hf.
Men det vil mange få, hvis den nye erhvervs- og professionsrettede gymnasial uddannelse, epx, bliver til virkelighed. Regeringen foreslår nemlig et karakterkrav på 2 til epx.
“Ungdomsuddannelserne er i dag indrettet sådan, at hvis du har bestået grundskolen med høje nok karakterer, har du adgang til gymnasiale uddannelser, hvor der typisk er gode ungdomsmiljøer og god tid til at tænke over, hvad man gerne vil uddanne sig til, inden man bliver voksen. Har du lave karakterer er mulighederne færre. Men det vil den nye epx ændre på,” siger Troels Lund Jensen, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Nye krav til færdigheder
Hos arbejdsgiverorganisationen Dansk Håndværk, er man også positivt indstillet overfor det nye erhvervsgymnasium – ikke mindst fordi, det kan være vejen til at få flere unge til at vælge en faguddannelse, end det er tilfældet i dag, mener direktør, Morten Frihagen.
“I stedet for at tvinge elever på 15-16 år til at vælge præcist, om de resten af livet vil være tømrer, smed eller noget helt andet – eller om de vil udskyde det valg ved blot at gå videre i det gammeldags gymnasium – så kan de fremover fortsætte på en moderne uddannelse, hvor praktisk fag kombineres med en del af det boglige samtidigt med at der er tæt kontakt til virkeligheden i det omgivne erhvervsliv,” skrev han tidligere på ugen i Marketconnect.
Samtidig mener han, at det nye gymnasium kan være med til at sætte gang i det danske iværksætteri, da det dag er en ganske anden sag at starte egen virksomhed, end det var tidligere.
“Det kræver nemlig langt mere at drive en virksomhed i dag end det gjorde for 10 eller 20 år siden. Der er en grund til at det tager 4 år at blive uddannet tømrer – lige så lang tid som uddannelsen til journalist og folkeskolelærer. Men skal man derefter drive sin egen virksomhed, kræver det desuden en lang række andre færdigheder.”
Ifølge en analyse fra AE, har 20,5 procent af børn af ufaglærte og faglærte, der bestod 9. klasse i 2023, ikke retskrav på optagelse til en gymnasial uddannelse i dag, ville have haft det med den nye ungdomsuddannelse, epx.
“Hvis epx-udspillet bliver en realitet, kommer flere unge til at få muligheden for at tage en gymnasial uddannelse og dermed adgang til både videregående uddannelser og erhvervsuddannelser. Det gælder især børn af ufaglærte og faglærte forældre, der oftere har lavere grundskolekarakterer,” siger Troels Lund Jensen.