2022 har på mange måder været et mærkeligt år, og det ses ikke mindst på aktiemarkedet, hvor store formuer er gået tabt. Èt sted ser fremtiden dog lys ud, og det er inden for solenergi, hvor markedet ifølge investeringspartneren, Obton, kun vil vokse over de kommende mange år.
De vokser frem flere og flere steder, solcelleparkerne. Vi ser dem fra motorvejen og på marker rundt omkring i landet, hvor de står og producerer energi til vores hjem, biler og virksomheder.
Og der kommer kun flere af dem i fremtiden, er man sikre på hos Obton, et dansk investeringsselskab, der driver og investerer i solcelleparker.
“Potentialet for solenergi er enormt på verdensplan. Der er for mig at se ingen tvivl om, at vi kommer til at se markedet blive mindst ti gange så stort over de kommende år. Vind og sol skal afløse fossile brændstoffer, og indtil nu har vi kun taget de første spæde skridt i den retning,” siger Anders Marcus, der er CEO i Obton.
Voksende interesse
Obton driver og udvikler i dag 1400 solcelleparker over hele verden, og de omkring 350 medarbejdere sidder både i Aarhus og i en række andre lande.
For en solcellepark er ikke bare en solcellepark. Den skal driftes og udvikles, den skal følge med den teknologiske udvikling, og skal gerne optimeres til at producere mest muligt energi, så den grønne omstilling kan skubbes tættere og tættere på.
“En investor kan forvente omkring 6-8 % i årligt afkast, hvilket også er ganske godt sat op mod det historiske afkast på aktier.”
Anders Marcus, CEO i Obton.
Den slags kræver kapital, og alle disse mange solcelleparker drives og administreres på vegne af de mange investorer, der investerer store beløb i Obton, der sætter de investerede midler i solenergi.
Og i dag er der omkring 4000 investorer, der alle har det tilfælles, at de kan investere minimum 750.000 kroner i Obtons forretningsmodel, der forvalter godt og vel 26 milliarder danske kroner.
“Vi har en pengestærk investorbase, der samtidig også har stort fokus på risikospredning. Det er vigtigt for os, at en investor ikke lægger hele sin formue hos os, men investerer forsvarligt på tværs af brancher og sektorer,” siger Anders Marcus.
Han fortæller samtidig, at interessen blandt investorer for at sætte sine penge i solenergi er stigende, og har været det i flere år. Især efter et år som 2022, der for mange har budt på særdeles røde tal i investeringerne, har interessen fra både nye og eksisterende investorer været til at tage at føle på.
“Jeg kan love dig for, at vores investorer har været glade i år. Der er få aktier, der har holdt kursen, og endda er vokset i 2022, men det har aktier i solenergi. Vi oplever en meget stor interesse i at rykke fra fossile til grønne energier fra alle typer af investorer.”
Langsigtet investering
Ser man ud over markedet for investeringer, så er det da også svært at få øje på områder, der virker mere sikkert end netop grønne energier som solenergi. Verden over drives grønne energier og nye initiativer frem, og alt tyder på, at denne vil bølge vil kun tage til i styrke.
“Solenergi står for omkring 1 % af den samlede energiproduktion på verdensplan, mens kul alene står for 25 %. Der er et utroligt stort potentiale, og det gør også, at det er en meget sikker og langsigtet måde at investere sine penge, hvad end man er velhaver eller almindelig investor,” siger Anders Marcus.
Netop det langsigtede er nøgleordet, hvis man vil investere sine penge gennem Obton. For det er ikke de hurtige aktiegevinster, man får på denne måde. Tværtimod er ens investering låst i to år, inden man potentielt kan trække sine penge ud igen.
“Vi laver en ny fond hvert andet år, og dermed ryger de penge, vi samler ind i år og næste år i én samlet fond, som derefter investerer i solcelleprojekter i ti forskellige lande. Fonden investerer både i eksisterende solcelleparker i drift og udvikling af nye solcelleparker fra bunden, så der er en solid risikospredning.”
Selvom Obton udvikler og driver solcelleparker, så sælger de også parker fra, hvilket er med til at generere yderligere kapital, der kan investeres andre steder.
“Jeg plejer at sige, at det er en lidt kedelig måde at investere sine penge på. Man får ikke pludselig en gevinst på 30 %, men kan forvente omkring 6-8 % i årligt afkast, hvilket også er ganske godt sat op mod det historiske afkast på aktier.”
Investeringer er afgørende
I takt med at den grønne omstilling på verdensplan får mere og mere vind i sejlene, begynder investeringer i f.eks. solenergi også at tage fart.
Samtidig opstår der også en kamp om , hvor den grønne omstilling helt lavpraktisk skal foregå, og hvor eksempelvis solcelleparker og vindmølleparker skal opføres.
“Markedsværdien af en god placering er helt klart steget markant og vil fortsætte med at stige i fremtiden. Derfor kan det også tit være mere fordelagtigt at udvikle, optimere eller for sags skyld sælge en eksisterende park, frem for at skulle på markedet og købe en meget dyr placering for at oprette en helt ny park,” siger Anders Marcus.
Med et marked, der som solcellemarkedet, i den grad er i vækst, er det for Obton også vigtigt af at sikre sig, at man har de rigtige investorer med på turen. For selvom man som investor måske nok er villig til at lægge et stort beløb, så arbejder man hos Obton tæt sammen med Finanstilsynet om at sikre sig, at potentielle investorer har den rette kapital og risikospredning, før man kommer ind i varmen.
“Det er altafgørende, og der er meget skrappe retningslinjer. Vi skal sikre os, at vores investorer investerer deres penge forsvarligt, og vi skal kun have dem, der passer til vores forretning. Det skal være en investering med de langsigtede briller på.”
Anders Marcus nævner, at til trods for de massive investeringer, der allerede er foretaget i solenergi over hele verden, så kommer 99 % af verdens energi fortsat fra andre energikilder.
“Den grønne omstilling er ufatteligt langsigtet og potentialet er gigantisk. Og netop dét, gør vores investeringskoncept attraktivt for danske investorer, der både ønsker at bidrage til den grønne omstilling og få et stabilt og robust afkast “