Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget to lovforslag, der giver myndighederne endnu stærkere værktøjer i kampen mod social dumping. Arbejdsgivere bakker op om stramningerne.
Nye tiltag skal bekæmpe social dumping og forbedre arbejdsforholdene i Danmark. Et nyt boligtilsyn under Arbejdstilsynet skal sikre bedre levevilkår for ansatte, der lejer bolig af deres arbejdsgiver. Tiltaget er målrettet problemer som uhumske lejre, beskidte boliger og mangelfulde vand- og toiletfaciliteter, som tidligere er blevet afdækket.
Samtidig bliver det fra årsskiftet et krav, at ansatte i virksomheder kan fremvise legitimation ved Arbejdstilsynets kontrolbesøg. Disse initiativer er en del af to nyligt vedtagne lovforslag, der skal styrke indsatsen mod social dumping og sikre bedre forhold for udenlandske arbejdere.
Forslagene har bred opbakning i Folketinget og markerer en stramning af reglerne for at beskytte ansatte mod udnyttelse.
“I en årrække har vi diskuteret indførelse af et særligt ID-kort til de ansatte på landets byggepladser. Nu har politikerne valgt en mere overordnet løsning, som forhåbentlig vil sætte en stopper for de virksomheder, der udnytter udenlandske medarbejdere som billig arbejdskraft,” siger Morten Frihagen, der er direktør i arbejdsgiverforeningen, Dansk Håndværk.
Skadet omdømme
Fra 1. januar bliver det et krav, at ansatte skal kunne fremvise gyldig legitimation under Arbejdstilsynets eller Styrelsen for International Rekruttering og Integrations (SIRI) tilsyn. Tiltaget har til formål at forhindre illegalt arbejde, hvor ansatte tidligere har undskyldt sig med manglende oplysninger om eget navn eller arbejdsgiver.
Gyldig legitimation kan være pas, kørekort eller sundhedskort. For udenlandske medarbejdere kan det også omfatte visum, ID-kort eller opholdskort, så længe dokumenterne er udstedt af en offentlig myndighed og vurderes egnede som legitimation af Arbejdstilsynet eller SIRI. De nye regler er en del af en styrket indsats mod social dumping og skal sikre større kontrol med lovlige arbejdsvilkår i Danmark.
“Vi vil ikke acceptere social dumping. Det er noget af det mest skadelige for det danske arbejdsmarked, og vi ser fortsat grimme eksempler på virksomheder, som på det groveste udnytter billig arbejdskraft,” siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Hos Dansk Håndværk mener man, at de to lovstramninger tilsammen være med til at gøre konkurrencen med lovlydig, og danske håndværksvirksomheder mere rimelig. Morten Frihagen mener, at vi for ofte de seneste år har set, hvordan udenlandsk arbejdskraft er blevet udnyttet på en række store byggeprojekter, og at dette har skadet byggeriets omdømme i befolkningen.
“Et af Dansk Håndværks mål er at være garant for de virksomheder, der vil have ordnede forhold, og som ønsker at være en del af et fællesskab, der er drevet af et ønske om ordentlighed og faglighed. Det vil de nye regler forhåbentligt være medvirkende til,” siger han.