Kingo Recycling Mors forvandler 34.000 tons forurenet jord til genanvendelige materialer. Processen lægger vægt på gennemsigtighed og samarbejde med både myndigheder og lokalsamfundet.
Kingo Recycling Mors har indgået en aftale om håndtering af i alt 34.000 tons forurenet jord sendt fra Køge af firmaet Scanfield. Jordens rejse er ikke kun en fysisk forflytning, men en proces, hvor forurenet materiale transformeres til en ressource, der kan genindtræde i kredsløbet og genanvendes.
“Vores mission er at sikre, at vi ikke kun overholder lovgivningen, men at vi går et skridt videre for at beskytte vores miljø. Denne jordhåndtering illustrerer vores evne til at omdanne problemer til potentiale,” forklarer Annemette Fuglsang, administrerende direktør hos Kingo Recycling Mors.
Fra Forurening til ressource
Kingo Recycling Mors’ faciliteter på Mors er specialiseret i at rense forurenet jord gennem både biologisk og fysisk rensning.
“Det er en vanskelig og kompliceret proces at rense jord. Det kræver stor ekspertise, og den har vi. I forhold til den konkrete opgave, så etablerer vi et miljø, der kan fremskynde og /eller effektivisere den naturlige nedbrydning af de organiske forureninger. Det handler om at sikre, at der er mikrober, ilt og den rette temperatur for at skabe de bedste betingelser for denne biologiske nedbrydning,” siger Annemette Fuglsang.
I henhold til den indgåede aftale mellem Kingo Recycling Mors og Morsø Kommune er jordhåndteringsprocessen opdelt i to faser. Fase 1 involverer flytning af jorden til en godkendt plads hos Kingo Recycling Mors senest den 1. februar 2025, hvor jordens forureningsgrad nøje monitoreres og kontrolleres.
Langt inden for det tilladte
“På denne specialindrettede plads er det tilladt at opbevare jord, som er op til 100 gange mere forurenet, end den jord vi taler om. Men uanset hvad er det altid afgørende, at vi holder forureningsniveauet inden for de tilladte grænser på vores pladser,” siger Annemette Fuglsang.
Fase 2 indledes efterfølgende, hvor Kingo Recycling Mors påbegynder den egentlige oprensningsproces af den jord, der er flyttet op på pladsen.
“Den præcise tidshorisont for afslutningen af denne fase er endnu ikke fastlagt, men vi arbejder tæt sammen med Morsø Kommune for at sikre en sikker og effektiv proces,” forklarer Annemette Fuglsang og fortsætter:
“Vi har en løbende dialog med både myndigheder og vores samarbejdspartnere for at sikre, at hele processen ikke kun er effektiv, men også gennemsigtig. Denne åbne kommunikation er essentiel for at opretholde tilliden og sikkerheden i lokalsamfundet.”
Mod en bæredygtig fremtid
Det er tydeligt, at Kingo Recycling Mors ikke ser affald som et problem, men som en mulighed for at gøre en positiv forskel.
“Vores mål er, at vi kan sikre, at så meget materiale som muligt kan sendes forsvarligt tilbage i kredsløbet,” siger Annemette Fuglsang.
Hos Kingo Recycling Mors er bæredygtighed og etik ikke blot regulative krav, men fundamentet for virksomhedens drift. Denne tilgang styrker både virksomhedens fremtid og lover godt for den bredere indsats mod en mere bæredygtig håndtering af ressourcer.