Ikke-vestlige indvandrere kommer i job som aldrig før, viser ny analyse fra SMVdanmark. I otte kommuner er flere mænd med ikke-vestlig indvandrerbaggrund nu i job sammenlignet med etnisk danske mænd.
En ny analyse fra SMVdanmark viser en bemærkelsesværdig udvikling i beskæftigelsen blandt mænd med ikke-vestlig indvandrerbaggrund i Danmark. For første gang er der nu otte kommuner, hvor flere ikke-vestlige indvandrermænd end etnisk danske mænd er i arbejde.
De kommuner, hvor forskellen er størst, er Fanø, Vordingborg og Langeland.
I Fanø er beskæftigelsesforskellen markant. Her er 9,6 procent flere ikke-vestlige indvandrermænd i arbejde sammenlignet med danske mænd. Vordingborg følger tæt efter med en forskel på 7,3 procent, og i Langeland er forskellen 4,3 procent.
“Gruppen af ikke-vestlige indvandrere har desværre tidligere generelt haft en svag arbejdsmarkedstilknytning. Men de seneste år er beskæftigelsen for denne gruppe steget markant,” siger Thomas Gress, seniorøkonom i SMVdanmark.
Han påpeger, at denne udvikling er særlig tydelig i en række kommuner, hvor ikke-vestlige mænd nu overgår danske mænd i beskæftigelse.
Nødvendig arbejdskraft
Beskæftigelsesfremgangen kan delvist forklares ved det stigende behov for arbejdskraft i udkantsområderne, hvor ikke-vestlige indvandrere spiller en afgørende rolle.
Kommuner som Fanø og Vordingborg oplever en stagnerende befolkningsvækst, og her er ikke-vestlig indvandring med til at sikre den nødvendige arbejdskraft. Dette betyder, at mange virksomheder i disse områder kan opretholde produktionen, hvilket er en vigtig faktor for lokalsamfundets udvikling.
“Uden ikke-vestlig indvandring ville mange kommuner have stået over for en betydelig tilbagegang i beskæftigelsen,” siger Gress.
Han understreger, at denne gruppe nu er afgørende for vækst i de mindre kommuner og er et vigtigt element for fremtidig udvikling.