Cyberkriminelle lurer potentielt i alt fra vores indbakke til vores opladerkabler – og bekymringen for cybertruslen fortsætter med at vokse i dansk erhvervsliv og i den offentlige sektor.
Blandt danske virksomheder er der gennem de senere år kommet en konstant stigende bevidsthed om de potentielle konsekvenser ved et vellykket hackerangreb – og derfor er fokusset på cybersikkerhed også rykket helt ind på direktionsgangene.
En ny undersøgelse fra PwC viser, at cyberkriminalitet er kun har fået højere prioritet i danske virksomheder det seneste år. Hele 60 procent af de adspurgte virksomheder angiver, at de er mere bekymrede for de cybertrusler, de står over for i dag, sammenlignet med for 12 måneder siden – et tal, der har været stigende de seneste år.
“Vi har set, at bekymringen for cybertruslen er steget støt de senere år, hvor digitalisering og afhængighed af teknologi gør organisationer mere sårbare over for komplekse og målrettede angreb. Øget opmærksomhed på cybersikkerhed er derfor blevet en nødvendig prioritet for både virksomheder og offentlige institutioner,” siger Mads Nørgaard Madsen, partner og leder af PwC’s Consulting.
Hackere diskriminerer ikke
Èt af de steder, hvor hackerne har potentiale til at gøre virkelig skade, er i samspillet mellem danske SMV’er og den kritiske danske infrastruktur. Det er her, hvor eks. almindelige danske installatører eller produktionsvirksomheder arbejder i et hjørne af infrastrukturen – eksempelvis i et hjørne af den danske vand- eller energiforsyning.
“I og med at produktionsvirksomhedens udstyr i mange tilfælde kommer ud på et site, der er koblet til den kritiske infrastruktur, er det vigtigt, at slutkunden tænker over, om udstyret kan supporteres, om det har internetadgang, og i det hele taget hvor evt. sikkerhedsudfordringer kan være. Her skal alle kunne stille de rigtige spørgsmål, for der skal kun én fejl til, før den kritiske infrastruktur potentielt er i fare,” siger Christina Høyer, Alliance Partner Manager, Schneider Electric Danmark.
PwC’s Cybercrime Survey 2024 viser desuden, at den stigende bekymring for cybertruslen knytter sig til den geopolitiske situation. Blandt de virksomheder, der udtrykker øget bekymring, angiver 79 procent, at konflikten mellem Rusland og Vesten har indflydelse på deres bekymringsniveau.
“Med den øgede spænding mellem stormagter og en øget brug af cyberangreb som en del af moderne konflikter, bliver både offentlige og private organisationer i Danmark mere opmærksomme på deres sårbarhed over for angreb fra statsstøttede aktører, og en stor andel af organisationer har derfor også implementeret nye cybersikkerheds tiltag,” siger Mads Nørgaard Madsen.
Spørger man Ken Bonefeld Nielsen, senior cybersikkerhedsrådgiver i Norlys, er det for den almindelige danske SMV vigtigt at forstå, at hackere ikke blot er forstyrrende elementer i inboxen, men at også de mindre virksomheder kan være særdeles interessante for hackerne – og måske et mere oplagt mål end de største aktører.
“De cyberkriminelle vil typisk gerne ødelægge eller afpresse penge, og statsakørerne vil skade og skabe usikkerhed i lande som Danmark. De cyberkriminelle diskriminerer ikke. De kører så at sige en mejetærsker henover alt af interesse, for de skal nok få høstet et eller andet, de kan bruge. Og hvis de vil ramme den kritiske infrastruktur, gør de det ligeså gerne gennem de store som de små.”